17 Nisan 2024, Çarşamba
Haber Giriş: 07.10.2022 09:17 | Son Güncelleme: 07.10.2022 09:17

Apple CEO'su Tim Cook: Metavers'ün tanımını yapabilecek kimse yok

Hayatalarımıza girerek geleceğin teknolojisinin nasıl olabileceğini merak ettiren metaverse kavramı çoğu teknoloji büyüğü tarafından gerçekçi bulunmuyor. Apple CEO'su Tim Cook yaptığı açıklamada arttırılmış gerçekliğin bugünün uygulamalarından çok daha ileri gideceğini söyledi
Apple CEO'su Tim Cook: Metavers'ün tanımını yapabilecek kimse yok

Son yıllarda hayatımıza giren metaverse kavramı hakkında kafalar hala karışık. Geleceğin teknolojisi mi yoksa tamamen bir fiyasko mu olduğu tartışma konusu. Teknoloji endüstrisi ikiye bölünmüş durumda. Sanal gerçekliği savunanlar ve arttırılmış gerçekli savunup daha realistik olunması gerektiğini düşünenler. Apple CEO'su Tim Cook gerçekçi olunmasını savunan teknoloji büyüklerinden biri.

Cook, teknoloji endüstrisinin heyecanlandığı metavese evreni kavramına soğuk su döküp heyecanını söndürebilecek son büyük isim. Apple CEO'su Cuma günü Brighton'a yaptığı açıklamada, "İnsanların bir şeyin ne olduğunu anlamalarının her zaman önemli olduğunu düşünüyorum" dedi ve "Ortalama bir insanın size meta evrenin ne olduğunu söyleyebileceğinden gerçekten emin değilim" diye ekledi.

Apple’ın metaverse planı yok

Apple, insanların sanal gerçeklik gözlüğü gibi sürükleyici bir teknolojiyi kullanarak etkileşime girebilecekleri, çalışabilecekleri, alışveriş yapabilecekleri ve oyun oynayabilecekleri sanal gerçeklik (VR) platformlarını tanımlamak için kullanılan bir terim olan metaverse adına henüz herhangi bir plan yapmadı. Bu durum Apple için şaşırtıcı değil. Bu sanal dünyalar zaten bir şekilde varlıklarını sürdürüyor, ancak teknolojideki  büyük isimlerin çoğu, insanların metaverse'de zaman ve para harcaması için gerekli donanım ve yazılımı geliştirmeye çalışıyor.

Metaverse’un henüz bir tanımı yok

Mark Zuckerberg ve Meta, metaverse kavramına yoğun bir şekilde yatırım yapıyor. Microsoft'tan Disney'e kadar olan şirketler metaverse planlarını ortaya koymuş durumda. Ancak bazı uzmanlar, herhangi bir metaverse aldatmacasının kısmen var olduğunu öne sürüyor çünkü insanlar metaversele ne olacağını ve onunla ne yapabileceklerini anlayamıyorlar. Haziran ayında, eski Google CEO'su Eric Schmidt, konsept üzerindeki genel karışıklığı özetleyerek, metaverse'in ne olduğu konusunda net bir tanım olmadığını söyledi.

Sanal gerçeklik değil artırılmış gerçeklik

Benzer şekilde Snap CEO'su Evan Spiegel de metaverse fikrini belirsiz ve varsayımsal olarak nitelendirdi. Spiegel sanal gerçeklik yerine, şirket planlarını sanal unsurların ve görüntülerin gerçek dünyaya yerleştirildiği artırılmış gerçeklik (AR) etrafında oluşturuyor.

Cook aynı zamanda AR'nin büyük bir savunucusu ve Bloomberg'e göre Apple 2023'te piyasaya geliştirdiği bir AR / VR kulaklıkla giriş yapabilir. Cook, Brighton'a Cuma günü yaptığı açıklamada, AR'nin geleceğinin bugünün uygulamalarından çok daha ileri gideceğini söyledi. Cook, "AR'nin her şeyi etkileyecek derin bir teknoloji olduğunu düşünüyorum" dedi ve "Tıbbi olarak ya da başka konularda bir şeyleri hemen AR ile öğretebildiğinizi ve bu şekilde gösterebildiğinizi hayal edin. Dediğim gibi, gerçekten geriye bakacağız ve bir zamanlar AR olmadan nasıl yaşadığımızı düşüneceğiz” diye ekledi.

“AR’sız bir yaşam zor olacak”

Cook'un metaverse hakkındaki yorumları, geçtiğimiz hafta Napoli Üniversitesi Federico II'nin açılış töreninde konuşmadan önce İngiltere ve Almanya'yı ziyaret ettiği bir Avrupa turunda paylaşıldı. Bu törendeki bir Soru-Cevap oturumunda Cook, insanların eninde sonunda internette yaptıkları gibi AR'yi hayatlarına alabileceklerini öne sürdü. Cook AR için her yerde olacak ve onsuz yaşamak zor olacak dedi.

Cook, "Geleceğe ve geriye bakın, artırılmış gerçeklik olmadan hayatınızı nasıl yönettiğinizi merak edeceksiniz" dedi ve "Tıpkı bugün, insanlar internet olmadan nasıl büyüdü? sorusunu kendimize sorduğumuz gibi” diye ekledi.