NASA'dan yapılan açıklamada, 23-25 Mayıs'ta James Webb Uzay Teleskobu'nun mikro meteor darbeleri aldığı ancak ilk değerlendirmelerin ardından hala tüm görev gerekliliklerini aşan bir performans gösterdiği ifade edildi.
Ekibin test edebileceğinin ötesinde
Açıklamada, bu tür olayların beklendiği ve kaçınılmaz olduğu ancak son olayın önceden yapılan modellemelerden daha büyük ve ekibin sahada test edebileceğinin ötesinde olduğu belirtildi.
In late May, Webb sustained a dust-sized micrometeroid impact to a primary mirror segment. Not to worry: Webb is still performing at a level that exceeds all mission requirements. Our first images will #UnfoldTheUniverse on July 12: https://t.co/9jp0uq7ytS pic.twitter.com/VKkSp16yrg
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) June 8, 2022
NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'ndeki yetkililerinden Paul Geithner, James Webb'in uzayda uzun yıllar sonra bile iddialı bilim görevini yerine getirebilmesini sağlamaya uygun tasarlandığını belirterek, "Webb'in ayna konumlarını algılama ve ayarlama yeteneği, çarpmaların sonucu için kısmi düzeltme sağlıyor" dedi.
Daha önce 4 çarpma yaşandı
Webb Optik Teleskop biriminde yönetici Lee Feinberg de "Fırlatmadan bu yana beklentilerle tutarlı olan dört küçük, ölçülebilir mikro meteor çarpması yaşadık. Yakın zamanda gerçekleşen çarpma ise tahminlerimizden daha büyük" diye konuştu.
"Programda değişiklik yok"
Mikro meteor darbelerinin James Webb'in operasyon programında herhangi bir değişikliğe neden olmadığı bildirildi.
Olayın geçmişi
NASA, 25 Aralık 2021'de dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb'i uzaya fırlatmıştı. NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, bugüne kadar yapılmış en büyük ve güçlü ancak 31 yaşında olan, çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi görülüyor.
Kaynak: AA