Koyun Dolly'i klonlayan araştırma ekibinin başında yer alan ve bilim çevresinde "Bilim dünyasının titanı" olarak adlandırılan Sir Ian Wilmut, 79 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Wilmut'un ölümü Dolly'nin klonlanmasıyla tedavi bulma umutlarının yeşerdiği Parkinson hastalığına yakalanmasından 5 yıl sonra gerçekleşti.
Parkinson için umut olurken ona yenik düştü
DailyMail'de yer alan habere göre profesörün 1997 yılında Dolly'i klonlaması, Birleşik Krallık'ta o dönemlerde 150 binden fazla insanı etkileyen dejeneratif bir hastalık olan Parkinson gibi hastalıklarla mücadele etmek için potansiyel kök hücre tedavilerinin yolunu açmıştı.
Koyun Dolly yetişkin bir hücreden klonlanan ilk memeli hayvan olma özelliğini taşıyordu.
Profesör Wilmut, kendisine bir önceki yılın Noel'inden hemen önce Parkinson teşhisi konulduğunu 2018 yılında BBC'ye verdiği bir röportajda duyurmuştu. Wilmut oradaki sözlerinde şu ifadeleri kullanmıştı:
"Bir netlik hissi vardı, en azından artık biliyoruz ve bu konuda bir şeyler yapmaya başlayabiliriz. Bunun yanı sıra, muhtemelen hayatımı biraz kısaltacak olmasının ve daha da önemlisi yaşam kalitemi değiştirecek olmasının yarattığı hayal kırıklığı da var."
2016 yılında Dolly'nin klonlanmasının 20. yıldönümünün arifesinde konuşan Wilmut, Parkinson gibi hastalıklar için kök hücre tedavilerinin yaygın kullanımının hala onlarca yıl uzakta olduğun ifade etmişti. Keşfin ilk günlerinde, kendisi de dahil olmak üzere bilim insanlarının devrim niteliğindeki kök hücre tedavileri beklentisine kapıldıklarını itiraf eden Wilmut, Dolly'nin yaratılışının büyük ölçüde bir şans eseri olduğu gerçeğini hiçbir zaman gizlemediğini söylemişti.
Koyun Dolly
Dolly, 277 klonlama denemesinden hayatta kalan tek kuzuydu ve altı yaşındaki bir Finn Dorset koyunundan alınan bir meme hücresinden yaratıldı. 14 Şubat 2003'te Artrit ve virüs kaynaklı bir akciğer hastalığından ölen Dolly'nin zaten altı yaşında olan bir koyundan klonlandığı için erken yaşlandığı düşünülüyordu. Doğduğu dönemde insan klonlanmasıyla ilgili sansasyonel spekülasyonlara rağmen, Dolly'nin en önemli mirası kök hücre araştırmalarına büyük bir ivme kazandırması oldu.
Parkinson nedir?
Parkinson, kas sertliği, yavaş hareketler, koku kaybı ve istemsiz titreme gibi bir dizi belirtiye neden olur. Yardımcı olabilecek tedaviler mevcuttur, ancak dejeneratif hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya durdurmak için hiçbir şey yapılamaz.