03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 19:29 | Son Güncelleme: 18.04.2023 19:39

Microsoft kendi özel yapay zeka çipini geliştirdi

Son aylarda yapay zeka teknolojisinin sınırları iyiden iyiye zorlamasıyla birlikte öne çıkan markalardan biri olan Microsoft, ChatGPT gibi sohbet robotlarının arkasındaki teknolojiye güç verecek "Athena" kod adlı kendi yapay zeka çipini geliştirdi
Microsoft kendi özel yapay zeka çipini geliştirdi

The Information tarafından paylaşılan raporda, ChatGPT'nin sahibi OpenAI'nin ilk destekçilerinden olan Microsoft'un 2019'dan bu yana özel bir çip üzerinde çalıştığı ve küçük bir grup Microsoft ve OpenAI çalışanı tarafından test edildiği belirtildi. 

Aynı rapora göre, çipler büyük dil modellerini eğitmek ve çıkarımı desteklemek için kullanılacak. Her ikisi de ChatGPT'de kullanıldığı gibi üretken yapay zeka tarafından büyük miktarda veriyi işlemek, kalıpları tanımak ve insan konuşmasını taklit etmek için kullanılacak. 

Nvidia çip pazarını domine ediyor

Microsoft, çipin şu anda diğer tedarikçilerden satın aldıklarından daha iyi performans göstermesini ve maliyetli yapay zeka çalışmalarında zaman ve para tasarrufu sağlamasını umuyor. Amazon ve Google gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de yapay zeka için kendi özel çiplerini üretiyor. Şimdiye kadar, çip tasarımcısı Nvidia bu tür çipler için pazarı domine ediyor.

Raporda, ChatGPT'nin başarısının ardından Microsoft'un bu uygulamayı hızlandırdığı belirtildi.

Windows yazılımının mimarı, bu yılın başlarında OpenAI ile ortaklığından faydalanarak ve Google'dan pazar payı kapmaya çalışarak kendi yapay zeka destekli arama motoru Bing AI'yi piyasaya sürmüştü.