04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 20:56 | Son Güncelleme: 17.04.2023 21:20

Chegg: ChatGPT bu kez öğrencilerin cebindeki öğretmene dönüşüyor

Bazı okulların yasakladığı ödev hazırlama sohbet robotu ChatGPT'nin arkasındaki yapay zeka, Chegg isimli şirket aracılığıyla daha fazla öğrenciye ulaşıyor. Bu çerçevde GPT-4 olarak bilinen sohbet robotu yapay zeka modeliyle sınav cevapları külliyatı birleştirildi, 'cepte öğretmen' dönemi başladı
Chegg: ChatGPT bu kez öğrencilerin cebindeki öğretmene dönüşüyor

Şirketin CEO'su Dan Rosensweig geçen hafta Reuters'e verdiği demeçte, ABD'li eğitim yazılımı üreticisinin, öğrencilere özel bir çalışma yardımcısı olan CheggMate'i oluşturmak için GPT-4 olarak bilinen sohbet robotunun yapay zeka modeliyle sınav cevapları külliyatını birleştirdiğini söyledi. Rosensweig, CheggMate'in duyurulmasından önce "Bu cebinizdeki bir öğretmen" ifadesini kullandı.

Rosensweig, yazılımın aldıkları dersleri ve kaçırdıkları sınav soruları hakkındaki verileri işleyerek öğrencilerle uyum sağlayacağını, alıştırma testlerini kişiselleştireceğini ve ChatGPT gibi genelleyici programların yapamayacağı şekilde çalışmaya rehberlik edeceğini söyledi. Chegg, yazılımın başlangıçta ücretsiz olarak önümüzdeki ay kullanıma sunulacağını söyledi.

Bu sürüm, tam da eğitimciler yapay zekanın sonuçlarıyla boğuşurken, öğrencilerin yapay zeka ile yaptıklarını genişletmeye hazırlanıyor. Geçen yıl ChatGPT'nin piyasaya sürülmesi, öğrencilerin chatbot tarafından tutarlı bir şekilde yazılan ödevleri teslim etmelerine yol açarak, bazılarının derslerden kaçmasına yol açtı ve fakülte öğrencilerin bu durumunu sorgulamaya başladı.

ChatGPT'ye erişim engeli

Reuters'a konuşan Los Angeles Birleşik Okul Bölgesi, daha fazla analiz yapılana kadar cihazlarında ve ağlarında ChatGPT'ye erişimi engellerken, Fransa'daki Sciences Po gibi kurumlar, kaynakları intihal ettiği endişesiyle platforma yasak getirdi. 

Rosensweig, Chegg'in okulları zorlayan kompozisyon yazımına değil, matematik ve fen bilimlerine odaklandığını söyledi. Ayrıca bu sistem, öğretmenlerin mevcut sınavlardaki soruların yanıtlarını gözden geçirmelerine harcayacağı zamandan da tasarruf etmelerini sağlıyor.

Doğruluk önemli bir sorun

Doğruluk ise gerçekleri kavramadan bir sonraki adımda ne söyleneceğini tahmin eden yapay zeka modelleri için bir sorun olmaya devam ediyor. Rosensweig, Chegg'in doğruluğu sağlamak için cevaplarını yapılandırdığını ve kontrol ettiğini söyledi.

Rosensweig, yapay zekanın Chegg'in içeriğine katkıda bulunan 150 bin uzmandan oluşan havuzunu küçültmesine neden olup olmayacağı sorulduğunda, şirketin zaten insanlarla teknoloji arasında denge kurduğunu söyledi. CheggMate'in muhtemelen içerik maliyetini düşüreceğini ve zaman içinde karlılığını artıracağını söyledi.

OpenAI CEO'sundan açıklama

OpenAI'nin CEO'su Sam Altman Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında "dünyanın dört bir yanındaki insanların öğrenme şeklini iyileştirmek" için Chegg ile ortaklık kurduğunu söyledi.

 Rosensweig, Chegg'in tescilli verilerinin uygunluğunu gösterdiğini söyledi ve "Bu yüzden bizimle çalışıyorlar" demeyi ihmal etmedi.