27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2024 12:16 | Son Güncelleme: 24.02.2024 12:42

Microsoft, Nvidia ve Amazon birleşti: Yapay zeka destekli insansı robotlara para akacak

Üretken yapay zekada ilgi robotlara kayıyor. Bu çerçevede Amazon.com'un kurucusu Jeff Bezos ve 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan Nvidia, insan benzeri robotlar geliştiren Figure AI adlı startup'a yatırım yapma kararı aldı
Microsoft, Nvidia ve Amazon birleşti: Yapay zeka destekli insansı robotlara para akacak

Bloomberg'in haberine göre OpenAI ve Microsoft tarafından da desteklenen Figure AI adlı girişimin, yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ön değerleme taşıyan bir finansman turunda yaklaşık 675 milyon dolar topladığı belirtildi.

Raporda Bezos'un Explore Investments LLC şirketi aracılığıyla 100 milyon dolar taahhüt ettiği, Microsoft'un 95 milyon dolar yatırım yaptığı, Nvidia ve Amazon'a bağlı bir fonun ise 50'şer milyon dolar sağladığı belirtildi.

OpenAI'nin viral sohbet robotu ChatGPT'nin Kasım 2022'de piyasaya sürülmesinin ardından yapay zeka girişimlerine yapılan yatırımlar, yatırımcıların bir fırsat sezmesi ve bu girişimlerin daha büyük rakiplerini geride bırakabileceklerine dair bahis oynamasıyla alevlendi.

Raporda, bir noktada Figure AI girişimini satın almayı düşünen OpenAI'nin 5 milyon dolar yatırım yaptığı belirtildi. Yine aynı rapora göre destekçiler arasında Intel'in girişim sermayesi kolu, Samsung'un yatırım grubu ve LG Innotek'in yanı sıra girişim firmaları Parkway Venture Capital ve Align Ventures yer alıyor.
ARK Venture Fund, Aliya Capital Partners ve Tamarack da söz konusu girişimin yatırımcıları arasında yer alıyor.

Figure girişiminde mühendisler insan gibi görünen ve hareket eden bir robot üzerinde çalışıyor. Şirket, Figure 01 adını verdiği makinenin insanlar için uygun olmayan tehlikeli işleri yapabileceğini ve teknolojisinin işgücü eksikliğini hafifletmeye yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl, farklı ortamlarda çalışabilecek ve depolardan perakendeye kadar çeşitli görevleri yerine getirebilecek genel amaçlı insansı robotlar geliştiren Sunnyvale, ilk dış turunda Parkway Venture Capital liderliğindeki yatırımcılardan 70 milyon dolar toplamıştı.