06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2023 20:57 | Son Güncelleme: 19.06.2023 21:09

Microsoft'un iki popüler servisi siber saldırıya uğradı

Microsoft, Haziran ayındaki Outlook ve OneDrive servislerinde yaşanan erişim sorununun bir dizi siber saldırıdan kaynaklandığını açıkladı
Microsoft'un iki popüler servisi siber saldırıya uğradı

Bu ayın başlarında Anonymous Sudan olarak bilinen bir grup Outlook, OneDrive ve diğer bazı Microsoft servislerinin erişimini kesintiye uğrattı. Başlangıçta olay hakkında çok az bilgi paylaşan Microsoft, DDoS türü siber saldırılara hedefi olduğunu doğruladı.

Microsoft’un resmi blogunda konuyla ilgili olarak yayınlanan yazıda, saldırının bazı servislerin erişilebilirliğini geçici olarak etkilediği ve bunun Storm-1359 rumuzlu saldırganın tanınırlığını artırmak amacıyla yapıldığı belirtildi. 

DDoS (Distributed Denial of Service), internete bağlı bir sunucunun hizmetlerini geçici veya süresiz olarak aksatarak, bir makinenin veya ağ kaynaklarının asıl kullanıcılar tarafından ulaşılamamasını hedefleyen bir siber saldırı türü.

Şirket, "Müşteri verilerine erişildiğine ya da bu verilerin ele geçirildiğine dair herhangi bir kanıt görmedik" dedi. Microsoft'un Associated Press ile paylaştığı bir açıklamada, teknoloji devi saldırılardan Anonymous Sudan'ın sorumlu olduğunu kaydetti. Saldırılardan kaç Microsoft müşterisinin etkilendiği ya da etkinin küresel olup olmadığı ise net değil.

Saldırının arkasında Rusya mı var?

Anonymous Sudan 2023 yılının başında siber saldırılar düzenlemeye başladı. O dönemde grup, Sudan siyasetine karışan ve Müslüman karşıtı politikaları destekleyen ülkeleri hedef aldığını iddia ediyordu. Ancak bazı siber güvenlik araştırmacıları, grubun aslında Kremlin'e bağlı Killnet çetesinin bir kolu olduğuna ve Sudan'a yapılan atfın sıradan izleyicileri yanıltmak için tasarlanmış sahte bir bayrak olduğuna inanıyor.

Bu bağlantının olasılığı, Cuma günü Anonymous Sudan’ın Killnet ve bir başka Rus yanlısı çete olan Revil ile bir “Darknet Parlamentosu” oluşturduğunu söylemesiyle daha da belirginleşti. İttifak, ilk iş olarak ABD ve Avrupa Birliği’ni Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Rusya’nın bağlantısını kestiği uluslararası bankalararası sistem olan SWIFT’i hedef almakla tehdit etti.