03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.05.2023 18:19 | Son Güncelleme: 07.05.2023 18:33

Milyarder yatırımcı Buffett yapay zekayı atom bombasına benzetti

Yapay zeka teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte korkular da yükselmeye başladı. Bunun son örneği de ünlü milyarder yatırımcı Warren Buffett oldu. Buffett, yapay zekanın kontrolsüz bir şekilde gelişimini atom bombasının yaratılmasına benzetti
Milyarder yatırımcı Buffett yapay zekayı atom bombasına benzetti

Warren Buffett yapay zekayı atom bombasının yaratılmasına benzeterek, teknolojinin hızla ilerlemesi konusunda endişelerini dile getiren en son yüksek profilli iş adamı oldu.

Berkshire Hathaway'in yıllık toplantısında konuşan Buffett, hem yapay zekanın insanların yerini alma kapasitesine şüpheyle yaklaştı hem de teknolojinin halihazırda ne kadar çok şey yapabildiğinin farkındaydı.

Bir şey her şeyi yapabiliyorsa endişe duyarım

Buffett yapay zeka ile ilgili endişelerini şu sözlerle dile getirdi: "Son teknoloji her türlü şeyi yapabilir ve bir şey, her türlü şeyi yapabildiğinde ben açıkçası biraz endişe duymaya başlıyorum"

"Atom bombasını çok ama çok iyi bir nedenle icat ettik" diyen Buffett, sonrasında sözlerini şöyle sürdürdü: "İkinci Dünya Savaşı'nda bunu yapmış olmamız son derece önemliydi. Ancak yapay zekayı bu denli serbest bırakmak dünyanın gelecek 200 yılı için gerçekten iyi mi?"

Buffett, atom bombasının yaratılmasına yol açan atomun parçalanmasının ardından Albert Einstein'ın bir sözünü yorumladı. Einstein bombanın "düşünce tarzımız dışında her şeyi değiştirdiğini" belirtmişti.

Buffett sözlerini şöyle sonlandırdı: "Yapay zeka ile insanların nasıl düşündüğü ve davrandığı dışında dünyadaki her şey değişebilir ve bu atılması gereken büyük bir adımdır"

Nükleer silah karşıtı

Buffett uzun zamandır nükleer silahların sesli bir karşıtı olarak yapay zeka ile karşılaştırılmasının ağırlığını güçlendiriyor. Nükleer silahların tehlikeleri hakkında onlarca yıl boyunca çeşitli yorumlarda bulunmuş ve nasıl yapılacağını bilseydi tüm parasını saldırı olasılığını azaltmak için harcayacağını söylemişti.

Nisan ayında CNBC'nin Squawk Box programına verdiği bir röportajda Buffett, Berkshire Hathaway'in başarısından ziyade başka bir pandemi ya da nükleer savaş ihtimalinin kendisini uykusuz bıraktığını söyledi.

Buffett'ın yorumları, "yapay zekanın vaftiz babası" olarak adlandırılan kişinin geçen hafta Google'dan istifasının ardından geldi. Geoffrey Hinton New York Times'a verdiği demeçte, teknolojinin aşırılıklarını dizginlemek için çok geç kalındığı endişesini dile getirdi.