ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) 30 Temmuz 2020’de Mars'a gönderdiği ve geçen yıl şubat ayından itibaren gezegende araştırmalara devam eden Perseverance uzay aracı yeni bulgulara ulaştı. NASA'nın Twitter hesabından da açıklanan verilere göre iki önemli yeni gelişme yaşandı.
LIVE NOW: @NASAPersevere mission team shares findings from the rover's exploration so far, including samples from an ancient Martian river delta.
— NASA (@NASA) September 15, 2022
Tag questions for the panel #AskNASA. https://t.co/4vbOopzdTL
İlki Perseverance, Mars'ta şimdiye kadar üretilmiş en büyük fotoğraf oluşturdu. Gezegenin yüzeyini net şekilde gösteren 2,5 milyar piksellik fotoğraf için Mastcam-Z kamera sistemi kullanıldı ve tam 1.118 farklı fotoğraf bir araya getirildi.
Daha heyecan verici gelişme ise Mars'taki bir kayada organik madde bulunması oldu. Organik moleküllerin Mars’ta yaşam olasılığına dair önemli ipuçları vermesi bekleniyor. Berkeley Üniversitesi'nden David L. Shuster, "Bunların, mevcut görevde topladığımız en önemli numuneler olduğunu net şekilde söyleyebilirim" dedi. Numunelerin potansiyel yaşam izleri taşıyabileceğini belirten bilim insanları, bunların bir zamanlar Mars'ta hayat olup olmadığına dair kesin bilgi sağlayabilmesi için incelemelerin artırılması gerektiğini söyledi. Bu aşamada kesin olan tek şey Perseverance'nin beklenen görevini yerine getiriyor olduğu.
Why are we so excited about new Mars rock samples collected by @NASAPersevere? Some have the highest concentration of organics this rover has ever seen.
— NASA (@NASA) September 15, 2022
This doesn’t necessarily mean life—we’ve got to bring them back to find out. Here are the next steps: https://t.co/uWyaZbvQzm pic.twitter.com/SLsYbxrcwY
Ancak Mars'tan numune toplayan Perseverance'ın en iyi ihtimalle 2033'te dünyaya geleceği göz önüne alındığında söz konusu maddelerin incelenmesi ve olası yaşam ihtimalleriyle ilgili sonuca varılması uzun süre alacak.