08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.06.2024 22:32 | Son Güncelleme: 05.06.2024 22:56

Nvidia Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirket oldu

Yapay zekadan aldığı güçle satışlarını hızla artıran ve ürünlerine olan yüksek taleple birlikte hisselerinde rekor yükseliş gören Nvidia, 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşarak Apple'ı tahtından etti ve Microsoft'un ardından dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu
Nvidia Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirket oldu

Nvidia hisseleri Çarşamba günü rekor seviyelere yükseldi ve yapay zeka çip üreticisinin borsa değeri 3 trilyon dolara ulaşarak Apple'ı geride bıraktı ve dünyanın en değerli ikinci şirketi haline geldi.

Nvidia'daki son ralli, bireysel yatırımcıların ilgisini artırabilecek bir hamle olarak, 7 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere hisselerini bire on bölmeye hazırlanırken geldi. Silikon Vadisi çip üreticisinin hisseleri son olarak yüzde 5 artış göstererek Nvidia'ya 3,007 trilyon dolarlık bir piyasa değeri kazandırdı.

Nvidia hisseleri, şirketin Mayıs ayında ilk çeyrek kazançlarını açıklamasından bu yana yüzde 24'ün üzerinde artış gösterdi ve geçen yıldan bu yana da yükselişini sürdürüyor. Şirket, büyük teknoloji şirketlerinin milyarlarca dolar harcadığı veri merkezleri için yapay zeka çiplerinde tahmini yüzde 80 pazar payına sahip.

Kaynak: companiesmarketcap.com

 

Yatırımcılar da Nvidia'nın bir avuç bulut şirketine yaptığı satışlardaki büyümenin devam edebileceği konusunda iyimser. Son çeyrekte, GPU satışlarını da içeren veri merkezi işi, bir yılda yüzde 427 artışla 22,6 milyar dolara yükseldi ve şirketin toplam gelirinin yaklaşık yüzde 86'sını oluşturdu.

Apple durgunluk döneminde

Öte yandan Apple'ın satışlarındaki büyüme son aylarda durduğu için Apple hisseleri sadece bu yıl yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Apple, en son yayınladığı üç aylık kazanç raporunda, genel satışların bir önceki yıla göre yüzde 4, iPhone satışlarının ise yüzde 10 gerilediğini açıkladı. Apple Çin'deki düşük talep, üretim ve yeni sanal gerçeklik başlığı Vision Pro'ya yönelik beklentilerin karşılanmamasıyla zor günler geçiriyor.

İlk trilyon dolarlık şirket

Apple 1 trilyon ve 2 trilyon dolarlık piyasa değerlerine ulaşan ilk şirket olma özelliğine sahip. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca sık sık en değerli ABD şirketi oldu ancak bu yılın başlarında Microsoft tarafından tekrar geçildi. Microsoft, tıpkı Nvidia gibi yapay zekaya odaklandı ve aynı paraleldeki yatırımcıların yapay zeka talebinden yararlandı.

Nvidia'nın yukarı yönlü kırılma noktaları

Nvidia'nın hisseleri Apple'dan daha değişken oldu. 1991 yılında kurulan şirket, öncelikle 3D bilgisayar oyunlarını oynamak için donanım satan bir oyun şirketiydi. Daha yakın zamanlarda kripto para madenciliği çipleri ve bulut abonelik hizmetleri sattı ve bugün yapay zeka denildiğinde akla gelen ilk isimlerden birine dönüştü.

Nvidia hisseleri, yapay zeka işi geliştikçe parabolik hale geldi ve son beş yılda yüzde 3 bin 290'ın üzerinde yükseldi. Şirket ayrıca Mayıs ayında 10-1'lik bir hisse bölünmesi açıkladı.

Bir numarada Microsoft var

Apple'ın piyasa değeri, hisselerinin yüzde 2 yükselmesiyle 3.004 trilyon dolar oldu. Microsoft hisseleri yüzde 1,8 artarken 3,15 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olmayı sürdürüyor.