23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.11.2024 00:15 | Son Güncelleme: 03.11.2024 18:23

PlayStation 5 Slim inceleme

Sony’nin ilk PlayStation’ını görme şansım olmadı, ancak PlayStatin 2’den itibaren oyun konsollarını uzun yıllar kullandım ve son olarak PlayStation 5 ile devam ediyorum. Geçtiğimiz günlerde PlayStation 5 Pro tanıtılmış olsa da, bu yazıyı PlayStation 5’e ayırmak istedim
PlayStation 5 Slim inceleme

PS5’in ardından Bilkom Güvencesiyle Türkiye’de kullanıcılarıyla buluşan PS5 Slim ile olan deneyimlerimi anlatmak ve öne çıkan özelliklerinin altını çizmek istiyorum.

PS5, ham gücü ve birinci ve üçüncü parti oyunlardan oluşan geniş kütüphanesi nedeniyle oldukça iyi iş çıkaran bir oyun konsolu. Aynı zamanda şimdiye kadar piyasaya sürülen en büyük ve ağır konsollardan da biri.

Neyse ki, PS5 Slim ile birlikte Sony daha ince ve hafif bir oyun konsolunu sahneye çıkardı. Tahmin edebileceğiniz gibi, PS5 Slim daha küçük ve daha hafif. Hâlâ büyük bir sistem ama saklaması çok daha kolay. Yeniden tasarlanan konsol aynı zamanda daha modüler bir yapıda ve SSD sürücüsünü değiştirmeyi ve ön yüzlerini çıkarmayı kolaylaştırıyor.

Optik disk sürücüsünü bile takıp çıkarabilirsiniz. Sistemi dikey olarak ayakta tutmak eskisi kadar sıkıntılı değil, ancak daha iyi stabilite için ayrı bir 30 dolarlık stand satın almanız gerekecek. Yeni tasarımının yanı sıra PS5 Slim, orijinal PS5 ile aynı performansa, temiz kullanıcı arayüzüne ve geniş bir oyun havuzuna sahip. Yeni sistem işlevsel olarak aynı olduğu için bir PS5'iniz varsa yükseltme yapmanıza gerek yok.

Bu incelemede, PS5 Slim'in sunduğu önemli değişikliklerin üzerinden geçeceğim. Arayüz, oyunlar ve DualSense kontrol cihazı gibi aynı kalan diğer zaten bildiğiniz gibi.

4K Blu-ray disk sürücüsüne sahip PS5 Slim'in fiyatı yaklaşık 28 bin TL. Sistemi yatay olarak yerleştirmek istiyorsanız, kutuya dahil olan iki şeffaf plastik ayağı takabilirsiniz. Ne yazık ki, yeni dikey ayak (eski PS5 ile de uyumlu) ayrı olarak satılıyor.

PS5 oyunlar için tercih ettiğimbir  konsol ama tasarımını pek beğendiğimi söyleyemem. Sadece çok büyük olması değil, kum saatine benzeyen garip şekli de onu gözlerden uzak tutmak istememe neden oluyor. Aynı temel şekli koruduğu için PS5 Slim’e yaklaşımım da pek farklı değil. Bununla birlikte daha ince tasarımı sayesinde konsolu bir TV'nin arkasına sıkıştırmak da kolaylaşıyor. Ön yüzler ve siyah gövde de oldukça parlak, ki bu da hoş görünüyor.

Yeni PS5 ince olabilir ama bağlantı noktaları konusunda cimri davranmıyor. Sistemin ön tarafında bir çift USB-C bağlantı noktası ve disk sürücüsünün yanında beyaz bir çıkarma düğmesi var. Arka kısımda iki adet USB-A portu ve bir Ethernet portu bulunuyor. Kablolu çevre birimlerim için ön tarafta en az bir USB-A bağlantı noktası olmasını tercih ederdim, ancak bu büyük bir sorun değil.

Sistemi yatay olarak tutmak istiyorsanız, sistemi sabitlemek için birlikte verilen şeffaf ayakları takabilirsiniz. Küçük ayaklar biraz tuhaf görünebilir ama PS5 Slim'i düz tutmak için iyi bir iş çıkarıyorlar.

İncelediğim konsol ayrı bir dikey stand ile gelmedi, bu yüzden nasıl çalıştığı hakkında fazla bir şey söylemem güç. Bununla birlikte, PS5'in "alt kısmı" önceki modele göre daha düz olduğu için artık dikey olarak durması daha güvenli. Yine de dikey standın sistemle birlikte gelmesi iyi olurdu.

Eski PS5'te olduğu gibi, bu sistemin SSD'sini değiştirebilirsiniz. Bunun da ötesinde, disk sürücüsünü standart PS5 Slim'den de çıkarabilirsiniz. Digital Edition'a sahipseniz, ayrı bir takılabilir disk sürücüsü de mevcut. SSD'yi kaplayan ön kapağı çıkarmak, eski muadiline kıyasla PS5 Slim ile daha kolay. Bunun nedeni, daha büyük bir ön panel yerine yalnızca küçük bir ön paneli çıkarmanızın yeterli olması. SSD'yi yerinde tutan vidaları çıkarmak için bir tornavidaya ihtiyacınız olacak, ancak genel olarak işlem oldukça kolay.

Optik disk sürücüsünü çıkarmak da zahmetsiz çünkü biraz güç uygulayarak yerinden çıkıyor. PS5 Slim, disk sürücüsü olmadan daha hafif. Ve ön yüz optik sürücüyü barındıracak şekilde şekillendirildiğinden, sürücüsüz modeli kullanıyorsanız sürücünün bulunduğu yuvanın bulunduğu yerde bir boşluk görebiliyorsunuz.

PS5 sadece bir oyun makinesi değil. Netflix, Disney+ ve HBO Max gibi büyük platformlara erişim sayesinde sevdiğiniz dizi ve filmleri izleyebilirsiniz.

Daha büyük bir 1 TB SSD dışında, PS5 Slim eski model ile büyük ölçüde aynı. Bu konsolda ayrıca 16GB GDDR6 bellek ve AMD Ryzen Zen 2 CPU bulunuyor. İç parçalar aynı olduğundan, bu da daha yeni Wi-Fi 6E veya Wi-Fi 7 standartları yerine Wi-Fi 6'ya bağlı kalacağınız anlamına geliyor.

Marvel's Spider-Man 2 ve Street Fighter 6 gibi oyunlar PS5 Slim'de harika çalışıyor. Üniteyi test ettiğim süre boyunca eski konsolda olduğu gibi son derece hızlı performans ve yükleme sürelerinin keyfini çıkardım. Bu oyunlar (PS5'teki diğerleri gibi) çözünürlük yerine daha yüksek kare hızlarını tercih eden performans modları sunuyor. Bu benim tercih ettiğim oynama şekli çünkü akıcı bir his veriyor.

Sonuç olaraj PS5 Slim’in daha az yer kaplaması takdire şayan. Yeni tasarım dışında, bu sistem her zaman olduğu gibi gayet başarılı: Yüksek performans, ışın izleme ve beraberinde size oyun oynamanın keyfini çıkarmak kalıyor.

Ekstra depolama alanı da iyi olmuş ve güncellenmiş sistemin modülerliği de kullanışlı. PS5 Slim Sony'nin popüler konsolunun değerli bir güncellemesi. Yine, mevcut PS5 sahiplerinin bu sistemi satın almak için bir neden de yok. Ancak, PlayStation'da yeniyseniz veya hala bir PS4 kullanıyorsanız, PS5 Slim ile yola devam edebilirsiniz.

Çoğu oyuncu için PS5, 2024 yılında hala cazip bir konsol seçimi. Birçoğu gerçekten kaçırılmayacak deneyimler olan özel oyunlar kataloğu, PS5'e (teknik olarak daha güçlü) Xbox series X karşısında sınırlı da olsa bir avantaj sağlıyor. 2023'te PS5'in Xbox'ı üçe bir oranında geride bıraktığı küresel satış rakamları da bunu doğruluyor. Bununla birlikte, abonelik ücreti karşılığında sürekli bir oyun kitaplığına erişmenizi sağlayan Netflix tarzı bir hizmet olan Xbox Game Pass, Sony'nin eşdeğer hizmetine dişli bir rakip.