11 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.11.2023 18:48 | Son Güncelleme: 09.12.2023 19:59

re:Invent 2023 zirvesine üretken yapay zeka damga vurdu

AWS, her yıl olduğu gibi bu yıl da Las Vegas’ta re:Invent zirvesini gerçekleştirdi. Bu yılki zirveye ise son aylarda sıkça duymaya başladığımız üretken yapay zeka damga vurdu ve şirket, bu yönde ürettiği çözümleri ilk kez bu zirvede dünyayla paylaştı
re:Invent 2023 zirvesine üretken yapay zeka damga vurdu

En yeni inovasyonları binlerce katılımcıyla buluşturan re:Invent zirvesi, bu yıl da oldukça önemli gelişmelere sahne oldu. 50 bini aşkın kişinin fiziksel olarak katıldığı zirveye ilgi büyük oldu.

İşletmeler için özel olarak tasarlanmış yapay zeka destekli yeni bir asistan olan Amazon Q da dahil olmak üzere AWS, dikkat çeken yeni çözümleriyle re:Invent zirvesinde kendini gösterdi.

Üretken yapay zeka ile yeni dönem başladı

Zirvenin açılış konuşmasını yapan AWS CEO'su Adam Selipsky "Üretken yapay zeka, yapay zekada bir sonraki adımdır" şeklinde konuştu ve işte, evde etkileşimde bulunduğumuz hemen her uygulamanın üretken yapay zeka ile yeniden keşfedileceğini vurguladı.

92 milyar dolarlık Seattle merkezli şirket, yapay zekânın 2023 yılında teknoloji sektörünü ele geçirmesiyle birlikte kızışan üretken yapay zekâ pazarında lider olmak için çabalıyor. Bu hafta Las Vegas'ta düzenlenen re:Invent 2023'te AWS, yapay zeka pazarındaki konumunu güçlendirmek için amiral gemisi GenAI platformu Amazon Bedrock için yeni bir siber güvenlik çözümünün yanı sıra yapay zeka destekli iş yüklerini ve uygulamaları etkinleştirmek için yeni bir işlemci çipi olan Graviton4 de dahil olmak üzere bir dizi yeni üretken yapay zeka ürününü piyasaya sürdü.

"Kendi sunucu işlemcilerimizi geliştiren ve sunan ilk şirket biz olduk. Sadece beş yıl içinde dördüncü nesle ulaştık" diyen Selipsky AWS re:Invent'te Graviton4'ü tanıtırken. "Diğer bulut sağlayıcıları henüz ilk sunucu işlemcilerini bile sunmadılar" şeklinde konuştu.

Amazon Q

AWS re:Invent'teki en büyük duyurulardan birinde bulut devi, iş için tasarlanmış yeni bir üretken yapay zeka destekli asistan olan Amazon Q'yu tanıttı. Müşteriler, şirketlerinin bilgi havuzlarına, kodlarına, verilerine ve kurumsal sistemlerine bağlanarak konuşmalar yapmak, sorunları çözmek, içerik oluşturmak, içgörü kazanmak ve harekete geçmek için Amazon Q'yu kullanabilecek. Amazon Q, iş kullanıcılarının basit doğal dil istemlerini kullanarak görevleri tamamlamalarına yardımcı olacak.

Güvenlik sonradan gelmez, temelde olmalı

Selipsky, "Diğer sağlayıcılar, neredeyse her kuruluşun ihtiyaç duyduğu veri gizliliği ve güvenlik özellikleri olmayan araçları piyasaya sürdü. Aslında pek çok CIO, en popüler yapay zeka sohbet sistemlerinin çoğunun kuruluşlarında kullanılmasını yasaklıyor. Güvenliği sonradan ekleyip de işe yaramasını bekleyemezsiniz" sözlerini kaydetti ve şöyle devam etti:

"Güvenliği teknolojinin temel tasarımına dahil etmek çok çok daha iyi. Dolayısıyla, üretken yapay zeka uygulamaları oluşturmak için yola çıktığımızda, bu boşlukları ele almamız gerektiğini biliyorduk. En başından itibaren yerleşik olması gerekiyordu. Bu nedenle bugün, iş yerinde sizin için çalışmak üzere tasarlanmış yeni bir tür üretken yapay zeka destekli asistan olan Amazon Q'yu duyuyoruz”

Amazon Q, yanıtları yalnızca verileri kullanmakla veya çalışanın erişim düzeyine göre hareket etmekle sınırlayan erişim kontrolleri sağlıyor, doğruluk kontrolü ve izlenebilirlik için orijinal kaynaklara alıntılar ve referanslar veriyor. Müşteriler, Amazon S3, Google Drive, Microsoft SharePoint, Salesforce, ServiceNow ve Slack dahil olmak üzere popüler veri kaynakları ve kurumsal sistemler için 40'tan fazla yerleşik bağlantı arasından seçim yapabiliyor.

Amazon Q şu anda Amazon Connect için kullanılabilir durumda ve yakında diğer AWS hizmetlerine de entegre edilecek.

Nvidia iş birliği

Zirvede bir sürpriz de yaşandı. AWS ve Nvidia, üretken yapay zeka alanındaki ortaklıklarını genişlettiklerini duyurdu. AWS, Nvidia'nın 2024 yılında piyasaya sürüleceği açıklanan GH200 çiplerini kullanan ilk bulut sağlayıcısı olacak. Nvidia'nın aktardıklarına göre, GH200, popüler H100'in üç katı belleğe sahip.

AWS CEO'su Adam Selipsky'nin AWS re:Invent konferansındaki açılış konuşmasına konuk olan Nvidia CEO'su Jensen Huang, Nvidia'nın yapay zeka fabrikası olarak nitelendirilen DGX Cloud'un AWS'ye geleceğini de duyurdu.

Graviton4: Enerji tasarrufuyla öne çıkıyor

AWS, işlemci tarafında yeni bir Graviton4 çipini tanıttı ve Selipsky bu işlemciyi "Şu ana kadar ürettiğimiz en enerji tasarruflu çip" olarak nitelendirdi.

Graviton4, Graviton3 çiplerine kıyasla yüzde 50 daha fazla çekirdeğe ve yüzde 75 daha fazla belleğe sahip. Şirket, Graviton4'ü veritabanları için yüzde 40'a kadar, web uygulamaları için yüzde 30'a kadar ve büyük Java uygulamaları için yüzde 45'e kadar daha hızlı hale getirdiğini söyledi.

Graviton4 işlemciler ayrıca önceki nesillerin tüm güvenlik özelliklerini destekliyor ve şifrelenmiş yüksek hızlı donanım arayüzleri dahil olmak üzere bazı önemli yeni özellikleri içeriyor.

AWS, bulut depolama alanında, müşterilerin en sık eriştiği veriler ve gecikmeye duyarlı uygulamalar için tutarlı tek haneli milisaniyelik veri erişimi sağlamak üzere tasarlanmış yüksek performanslı Amazon S3 Express One Zone'u da kullanıma sundu.

10 kat daha hızlı

AWS CEO'su Selipsky, "Amazon S3 Express One, buluttaki tutarlı ve en hızlı tek nesne depolama özelliğiyle dakikada milyonlarca isteği destekliyor” şeklinde konuştu ve sözlerine şöyle devam etti:

“S3 Express One , S3 standart depolamaya kıyasla 10 kata kadar daha hızlı. S3 Express One Zone ile S3'ün geliştiricilerin depolamayı kullanma şeklini değiştirmeye devam ettiğini görebilirsiniz"

S3 Express One Zone ile depolama, müşterinin tüketimine ve ihtiyacına göre otomatik olarak yukarı veya aşağı ölçeklendirilirken, kullanıcıların artık düşük gecikme süreli iş yükleri için birden fazla depolama sistemini yönetmesine gerek kalmıyor.

AWS Trainium2

AWS, üretken yapay zeka modellerinin eğitiminin süresini ve maliyetini azaltmak için özel olarak tasarlanmış yeni nesil yüksek performanslı makine öğrenimi Trainium çiplerini ortaya çıkardı.

AWS'nin yeni Trainium2 (Trn2) yongaları, birinci nesil Trainium yongalarına göre 4 kata kadar daha hızlı eğitim sağlayacak şekilde tasarlandı.

Trainium2 çipleri, trilyonlarca parametreye sahip FM'lerin ve LLM'lerin yüksek performanslı eğitimi için özel olarak üretildi. Trainium2, Trainium'a kıyasla 3 kata kadar daha fazla bellek kapasitesi sunuyor.

Amazon Bedrock için Guardrails

Amazon Bedrock için Guardrails, kullanım durumlarınıza, güvenlik ve gizlilik odaklı yapay zeka politikalarınıza göre özelleştirilmiş güvenlik önlemlerinin uygulanmasını sağlıyor. Ön izleme aşamasında kullanıma sunulan Amazon Bedrock için Guardrails ile tüm büyük dil modellerine (LLMs) çeşitli kısıtlamalar ve kontroller uygulamanız mümkün. 

Selipsky, yeni hizmetin müşterilerin kullandıkları üretken yapay zekaya uygun gördükleri sınırlamalar koymaları açısından önemli olduğunu söyledi.

Selipsky, "Örneğin bir banka, bir çevrimiçi asistanı yatırım tavsiyesi vermekten kaçınacak şekilde yapılandırabilir. Ya da uygunsuz içeriği önlemek için bir e-ticaret sitesi, çevrimiçi asistanının nefret söylemi veya hakaret kullanmamasını sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Avuçiçinden ödeme dönemi

AWS'nin tanıttığı bir diğer hizmet ise yeni avuç içi tarayıcılar oldu. Bu tarayıcılar ile kişiler bir yere giriş çıkışlarında kimlik doğrulaması yapabilecek. Ayrıca bu sistem, Amazon One'ın kendi biyometrik ödeme yöntemlerine de eklenebilecek.