20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.09.2023 15:11 | Son Güncelleme: 25.09.2023 15:29

Rock efsanesi Brian May'in NASA'nın tarihi araştırmasındaki rolü

NASA'nın uzay aracı Osiris-Rex, Bennu isimli asteroitten moloz örnekleri aldıktan sonra 7 yıl süren yolculuğunu tamamlayarak Dünya'ya döndü. CNN Rock efsanesi Brian May'in tarihi araştırmadaki rolünü yazdı
Rock efsanesi Brian May'in NASA'nın tarihi araştırmasındaki rolü

Brian May sadece Queen grubunun gitaristi değil aynı zamanda NASA'nın ilk asteroid örneğini Dünya'ya getirmesine yardımcı olan bir astrofizikçi. May, Bennu asteroidinden örnek toplayan ekibin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu söyledi. Dün NASA'nın yayınladığı bir videoda konuşan May,  "Merhaba NASA çalışanları, uzay hayranları, asteroid meraklıları. Ben muhtemelen bildiğiniz gibi Queen'den Brian May, ama aynı zamanda OSIRIS-REx'in bir ekip üyesi olmaktan son derece gurur duyuyorum. 

OSIRIS-REx uzay aracı, Dünya'ya yakın asteroid Bennu'dan örnek toplamak üzere uzaya fırlatılmasından yedi yıl sonra pazar günü Dünya'nın yanından geçti. Araç, 2021 yılında Dünya'ya, özellikle de Utah'a dönüş yolculuğuna çıkmadan önce 2020 yılında 4,5 milyar yıldan daha eski olan asteroitten numune topladı.

76 yaşındaki May, uzay aracının verilerinden stereoskopik görüntüler oluşturarak görevde çok önemli bir rol oynadı ve görevin lideri Dante Lauretta ile ekibin iniş yapmak ve örnek toplamak için güvenli bir alan bulmasını sağladı. Klipte May, bu önemli olayda ekiple birlikte olamadığı için özür diledi. Ünlü gitarist, "Queen turnesi için prova yapıyorum ama bu değerli örnek alınırken kalbim sizinle birlikte" dedi. Uzay ajansı, örnek kapsülünü Utah'a bıraktıktan sonra OSIRIS-REx'in Apophis adlı farklı bir asteroidi incelemek üzere seyahatlerine devam ettiğini söyledi.