27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.09.2023 14:44 | Son Güncelleme: 28.11.2023 10:25

Uzaydan paha biçilmez ‘kozmik hediyemiz’ geldi

Bir asteroidden alınan en büyük numune 7 yıllık yolculuğun ardından Dünya’ya ulaştı. 4.6 milyar yıllık kaya parçalarını taşıyan OSIRIS-Rex uzay aracı Utah Çölü’ne Bennu asteroidinden aldığı örnekleri getirdi. Numune, Dünya ve Güneş Sistemi’nin oluşumuyla ilgili paha biçilmez bilgiler sunacak
Osiris Rex uzay aracının Bennu asteroidine 7 yıllık gidiş-dönüş seyahati 1 milyar dolara mal oldu.
Osiris Rex uzay aracının Bennu asteroidine 7 yıllık gidiş-dönüş seyahati 1 milyar dolara mal oldu.

Oksijen gazetesinin geçtiğimiz haftalarda ‘Yaşamın sırrı 250 gramlık kayada gizli’ başlığıyla manşet yaptığı bir bilimsel rüya gerçek oldu. NASA’nın 2016’da 77 milyon kilometre uzaktaki Bennu asteroidine gönderdiği uzay aracı Osiris-Rex, topladığı 250 gramlık örnekle Dünya’ya geri döndü. Atmosfere girişinin ardından Utah Çölü’ne merminin 15 katı hızla gelen kapsülü karşılamak için dört helikopter, bilim insanları, mühendisler ve askeri güvenlik personeli hazır bekliyordu.

Kapsül, Osiris-Rex uzay aracından 06.42’de bırakıldıktan sonra Dünya'ya doğru yol aldı ve dört saat sonra 44 bin 500km hızla atmosfere girdi. Bu sırada 2 bin 760 derece sıcaklığa ulaştı. Paraşüt beklenenden 15 bin feet daha yüksekte açılsa da kapsül yere iniş yaptığında 7 yıllık rüyanın gerçek olmasıyla birlikte NASA ekibi gözyaşlarına boğuldu.

Torunlarımız için hazine

Bennu asteroidini oluşturan kayaların yaklaşık 4.6 milyar yıl önce oluştuğu düşünüldüğünde, örnekler güneş sistemimizde oluşan en eski malzemelerin bazılarını içeriyor. Dahası, karbon bazlı maddeler ve su içeren mineraller açısından zengin oldukları biliniyor. Bu nedenle bilim insanları, örneklerin, kendi gezegenimizi de içeren gezegenleri oluşturmak için kullanılan malzemeleri ve bu malzemelerin yaşam için uygun ortamları yaratmak için nasıl bir araya geldiğini anlamalarına yardımcı olacağını umuyorlar. NASA gezegen bilimi bölümü direktörü Lori Glaze, "Bu tür numuneler gelecek yıllar için bilimsel bir hazine... Çocuklarımıza, torunlarımıza ve henüz doğmamış insanlara…" açıklamasını yaptı.

Şimdiki hedef Apophis

Kapsülün serbest bırakılmasından yaklaşık 20 dakika sonra Osiris-Rex uzay aracı başka bir göreve başlamak üzere hareket etti ve Apophis adlı başka bir asteroidi keşfetmek için yola çıktı.

Daha fazla bilgi: Bennu asteroidi

Dünya'dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş'in yörüngesinde dönen ve Empire State Binası büyüklüğünde olan Bennu’nun çok daha büyük bir asteroidin kırılmış parçası olduğuna inanılıyor. Bennu'nun 2182 yılında Dünya'ya tehlikeli bir şekilde yaklaşması bekleniyor.