28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 20:08 | Son Güncelleme: 03.01.2024 20:19

Rusya veritabanından sildi: Google, Meta ve Tiktok'un borçları sıfırlandı

Rus mahkemeleri tarafından daha önce para cezasına çarptırılan Google, YouTube, Meta ve TikTok'un bu cezaları Rusya'daki kayıtlı veritabanından silindi, teknoloji devlerinin borçları sıfırlandı
Rusya veritabanından sildi: Google, Meta ve Tiktok'un borçları sıfırlandı

Google, YouTube, Meta, TikTok ve Telegram şirketlerine Rus mahkemeleri tarafından verilen para cezaları, şirketlerin artık devlet icra memurlarının veri tabanında borçlu olarak kayıtlı olmaması nedeniyle çözülmüş görünüyor.

Ancak Çarşamba günü Reuters tarafından erişilen veri tabanında, sırasıyla toplam 51 milyon ruble (560 bin 730 dolar) ve 23 milyon ruble (252 bin 879 dolar) para cezasına çarptırılan X ve Twitch hala bu veri tabanında yer alıyor.

Google, Meta, TikTok ve Telegram yorum taleplerine yanıt vermezken, eyalet icra memurları da sessiz kalmayı tercih etti.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yoğunlaşan anlaşmazlıklarda, yasadışı içerik ve kullanıcı verilerinin yerel olarak depolanmaması nedeniyle yabancı teknoloji şirketleriyle karşı karşıya geldi.

İşgalin ardından Twitter ve Meta'ya ait Facebook ve Instagram engellenirken, Google'a ait YouTube da Rus devletinin öfkesinin hedefi haline geldi.

2023 yılının sonlarında bir Rus mahkemesi Google'a Rusya'daki yıllık cirosunun bir oranı olarak hesaplanan 4,6 milyar ruble (50,4 milyon dolar) para cezası verdi. 2022'de "aşırılık yanlısı" olarak etiketlenen Meta da Rusya'daki gelirinin bir oranı olarak para cezalarına maruz kaldı.