28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2023 06:55 | Son Güncelleme: 19.11.2023 09:40

SpaceX roketi kalkıştan birkaç dakika sonra patladı

ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX şirketine ait Starship roketi, bugün yapılan fırlatmadan yaklaşık 2,5 dakika sonra patladı
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

SpaceX'in Ay'a ve ötesine astronot taşımak üzere geliştirdiği mürettebatsız uzay aracı Starship, ikinci uzaya fırlatma girişiminde de başarısız oldu. İki bölümden oluşan uzay aracı, Elon Musk'a ait şirketin Teksas yakınlarındaki Starbase fırlatma alanından havalanarak, uzaya planlanan 90 dakikalık uçuşunda yerden yaklaşık 140 km yükseldi. 

Ancak Starship yolcu gemisini taşıyan 'Super Heavy' roketinin birinci kademesi, çekirdek kademesi ile ayrılamayarak SpaceX'in web yayınına göre Meksika Körfezi üzerinde infilak etti. SpaceX'in canlı yayın sunucusu John Insprucker, "İkinci aşamadan gelen verileri kaybettik... İkinci aşamayı kaybetmiş olabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Testin yaklaşık sekizinci dakikasında, Starship güçlendiricisini izleyen bir kamera görüntüsü, aracın o sırada başarısız olduğunu düşündürecek bir patlama gösterdi.  Bu sırada roketin irtifasının 148 km olduğu belirtildi. 

Herhangi bir yaralanma yok

Ticari fırlatma sahalarını denetleyen ABD Federal Havacılık İdaresi, "aracın kaybıyla sonuçlanan" bir aksilik yaşandığını doğruladı ve herhangi bir yaralanma ya da maddi hasar bildirilmediğini ekledi.

Ajans, test başarısızlığına ilişkin SpaceX tarafından yürütülen bir soruşturmayı denetleyeceğini ve SpaceX'in bunun tekrarlanmasını önleme planını onaylaması gerekeceğini söyledi.

Görevin amacı Starship'i Teksas'ta yerden kaldırıp yörüngeye ulaşmasına ramak kala uzaya göndermek, ardından da Hawaii kıyılarına inmek üzere Dünya'nın atmosferine daldırmaktı. Fırlatma Cuma günü için planlanmıştı ancak uçuş kontrol donanımının son dakikada değiştirilmesi için bir gün ertelendi.

Geçen nisan ayında da SpaceX'i ilk fırlatma denemesi patlamayla sonuçlanmıştı. Patlama fırlatmadan 4 dakika sonra yaşanmıştı.

Zaman daralıyor

SpaceX'in birincil müşterisi olan NASA, ABD uzay ajansının Apollo görevlerinin halefi olan insanlı uzay uçuşu programı Artemis kapsamında önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay'a insan indirilmesinde merkezi bir rol oynamasını beklediği Starship'in başarısında önemli bir paya sahip.

SpaceX'in kurucusu, genel müdürü ve başmühendisi Musk, Starship'in, halihazırda dünyadaki uyduların ve diğer ticari yüklerin çoğunu uzaya taşıyan fırlatma işinin merkezi olarak Falcon 9 roketinin yerini alacağını düşünüyor.

SpaceX yatırımcısı ve girişim sermayesi şirketi Space Capital'in yönetici ortağı Chad Anderson, "Zaman daralıyor" diyor ve şu sözleri kaydediyor: "NASA'nın Ay'a gitmeye çalıştığı bir zaman çizelgesi var ve bu onların bunu yapmak için birincil araçları. Dolayısıyla SpaceX'in zaman çizelgesine uyması gerekiyor"

Gelecekteki bir Starship uçuşunda yer ayırtmış olan Ay gezgini girişimi Astrolab'ın CEO'su Jaret Matthews, bu yılın başlarında SpaceX'in Starbase tesisini gezdi ve şirketin Cumartesi uçuşundan sonra testlere hızla devam etmesini beklediğini söyledi.