06 Nisan 2025, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2025 08:39 | Son Güncelleme: 12.03.2025 09:12

Spotify 2024'te 10 milyar dolar telif ödedi; ancak hâlâ yeterli değil

İsveç merkezli müzik akış devi, geçen yıl yaklaşık 1.500 sanatçının yalnızca Spotify’dan 1 milyon dolardan fazla telif geliri elde ettiğini belirtti. Spotify ödemelerinin iyileştiğini söylüyor, ancak sanatçılar aynı fikirde değil
Fotoğraf: Depo Photos
Fotoğraf: Depo Photos
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Spotify, 2024 yılında müzik endüstrisine toplam 10 milyar dolar telif hakkı ödediğini açıkladı. Bu, tek bir yıl içinde sektöre yapılan en büyük ödeme oldu.

Spotify, yıllık telif hakkı ödemelerinin 2014'teki 1 milyar dolardan 10 katına çıktığını vurguladı.

Şirket, geçtiğimiz yıl on milyonlarca şarkının telif haklarını eksik ödediği iddiasıyla ABD'de açılan bir davayla karşı karşıya kalmıştı. Ancak, New York'taki bir federal yargıç bu davanın reddedilmesine karar verdi.

Spotify ödemelerinin iyileştiğini söylüyor, ancak sanatçılar aynı fikirde değil

Rapora göre, ilk kez Spotify'da her milyon akıştan birini alan bir sanatçının 2024'te ortalama 10 bin doların üzerinde gelir elde ettiği belirtildi. Bu rakam, 10 yıl önceki aynı akış oranının getirdiği gelirin 10 katı.

Spotify, sanatçılara ve söz yazarlarına yaptığı ödemelerle övünse de birçok kişi hâlâ platformdan adil ödeme talep ediyor. Birkaç hafta önce, Grammy’ye aday gösterilen bazı söz yazarları, Spotify’ın düşen telif oranları nedeniyle Spotify’ın Grammy yılın söz yazarı partisini boykot etti. Billboard’un tahminlerine göre, Spotify’ın geçen yıl getirdiği bir değişiklik yüzünden söz yazarları 12 ay içinde toplam 150 milyon dolar kaybedebilir.

Bunun yanı sıra, Duetti tarafından yayımlanan yeni bir rapor, Apple Music’in hala sanatçılara Spotify’ın iki katı ödeme yaptığını ortaya koydu. (Spotify, daha önce TechCrunch’a yaptığı açıklamada bu raporu reddetmişti.) Rapora göre, 2024 yılında Spotify sanatçılara 1.000 akış başına 3.0 dolar öderken, Amazon Music 8.8 dolar, Apple Music 6.2 dolar, YouTube ise 4.8 dolar ödeme yaptı.

Raporun yayımlanmasının ardından Spotify, TechCrunch’a yaptığı açıklamada "Bu iddialar saçma ve temelsiz" diyerek kendini savundu. Ayrıca, "hiçbir müzik akış platformunun parça başına ödeme yapmadığını" belirtti.

Kaynak: Reuters