20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2024 10:51 | Son Güncelleme: 26.08.2024 11:11

The Times analizi: Telegram nasıl dezenformasyon yuvası haline geldi?

Şifreli sohbet uygulaması Telegram özgürlük ve mahremiyeti savunmakla övünüyor. Ancak teröristler, aşırılık yanlıları ve uyuşturucu satıcıları koruyucu şemsiyesi altında toplanıyor. The Times popüler uygulamanın dezenformasyon merkezine dönüşme sürecini anlattı
The Times analizi: Telegram nasıl dezenformasyon yuvası haline geldi?

Telegram, hemen hemen her şeyin yapılabildiği sosyal medyanın Vahşi Batı'sı. Şifreli uygulama, kullanıcılarının özgürlüğünü ve mahremiyetini savunmakla gurur duyuyor. Teröristler, aşırılık yanlıları ve uyuşturucu satıcıları koruyucu şemsiyesi altında toplanmak için akın etti. Polis ve hükümetler, diğer sosyal ağlara kıyasla yetkililerle işbirliği yapma konusundaki isteksizliğinden duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler.

Son olarak Telegram, Southport'taki bıçaklama olaylarının ardından kullanıcıların aşırı sağ destekçilerini sokaklara çağırmak için kışkırtıcı görüntüler dağıtmasıyla İngiltere'deki ırkçı ayaklanmaların yayılmasına yardımcı oldu.

'Mahremiyet korkudan daha önemlidir'

Uygulama 2013 yılında, şu anda 39 yaşında olan ve her yerde bulunan Rus sosyal medya ağı VK'nın kurucusu Pavel Durov tarafından yaratıldı. Şu anda 800 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla en çok indirilen üçüncü mesajlaşma uygulaması. Durov'un başlangıç hikayesi, yetkililerle anlaşmazlığa düştükten sonra Putin'in Rusya'sından kaçmış olması. San Francisco'da bir teknoloji konferansında "Mahremiyet nihayetinde terörizm gibi kötü şeylerin gerçekleşmesinden duyduğumuz korkudan daha önemlidir" açıklamasını yapmıştı. Bazı Rus devlet yetkilileri yine de iletişim için Telegram'ı kullandı.

Uygulama, DEAŞ'ın propaganda, eleman toplama ve genç erkekleri kontrol etmede tercih ettiği sosyal ağ haline geldiğinde kötü bir şöhret kazandı. Avrupa polis teşkilatı Europol'ün direktörü Rob Wainwright, 2017 yılında The Times'a verdiği demeçte Telegram'ın terörle mücadele operasyonları için büyük sorunlara neden olduğunu, bazı işbirlikleri sağladığını ancak Facebook, Twitter ve diğerlerinden elde ettiklerimizin yanına bile yaklaşamadığını söyledi.

X'ten yasaklananlar Telegram'a geçti

Fransız istihbaratının eski başkanı Patrick Calvar, Telegram'ın teröristler tarafından kullanılan ana ağ olduğunu söyledi. 2015'teki Paris saldırılarından sonra Telegram bazı halka açık kanalları kapattı ve ekibinin bu tür içerikleri yasakladığını belirtti. İslam Devleti Suriye'de kısmen Rus ordusu tarafından yenilgiye uğratıldı. Telegram aşırılık yanlıları için güvenli bir sığınak olmaya devam ediyor. Michael Gove tarafından Avam Kamarası'nda neo-Nazi ideolojisini desteklemekle suçlanan Patriotic Alternative adlı grubun yaklaşık 7.000, Hitler hayranı lideri Mark Collett'in ise yaklaşık 20.000 abonesi var. Hepsi de X'ten yasaklandı.

Telegram, Joe Butler olarak da bilinen Patriotic Alternative organizatörü Joe Marsh tarafından Southport çocuk cinayetlerinin ardından kullanıcıları bir protesto gösterisine gelmeye teşvik etmek için kullanıldı. Etkinlik için hazırlanan çevrimiçi broşürde kanlı bir el izi resmi kullanıldı. Gösteri bir camiye ve polise yönelik taşkın bir saldırıya dönüştü. İsyanın odağı olarak bir caminin seçilmesi, göstericilerin tercih ettikleri hedef olan sığınmacıların barınacağı bir yer bulamamalarının ardından gerçekleşti. İnsanların birbirlerini polisin hareketlerinden haberdar ettiği bir Telegram sohbet odasında olası hedefler tartışılıyordu. İsyanın ertesi sabahı bir sohbet odası üyesi şu paylaşımı yaptı: “Southport protestosunda yaralanan 39 polis memuru tedavi altına alındı." Kullanıcılar kalp ve alkış emojileriyle karşılık verdi.

Yasa dışı şeylerin uygulaması

Fortune dergisi Telegram'ı “eroin, silah ve yasa dışı her şey için başvurulan uygulama” olarak tanımladı. Uygulamanın yaramazlık yapmak için üç yolu var. Gizli sohbetler uçtan uca şifrelenir. Bir kullanıcı bir kanal kurabilir ve aşırı materyalleri minimum sansürle çevrimiçi olarak herkese açık bir şekilde yayınlayabilir. Benzer düşünen bireylerin alınabileceği gruplar kurulur.

Pedofili suçları için de kullanıldı

BBC, pedofillerin çocuk istismarı materyallerine erişim sağlamak için Telegram'ı kullandığını bildirdi. Telegram, kullanıcılardan gelen çocuk görüntüleriyle ilgili raporları genellikle bir saat içinde işleme koyduğunu ve platformu kötüye kullanımdan uzak tutmak için proaktif aramalar yaptığını söyledi. Telegram, çocuk istismarı görüntüleri paylaşan kullanıcılar nedeniyle 2018'de Apple'ın uygulama mağazasından kısa bir süre yasaklanmış, ancak Apple'a göre bu tür içeriği önlemek için yapılan düzeltmelerle saatler içinde iade edilmişti. Patriotic Alternative'in “fitness şefi” 39 yaşındaki Kristofer Kearney, Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Breivik ve Yeni Zelanda'daki camilerde 51 kişiyi öldüren Brenton Tarrant gibi katillerin manifestolarını uygulamada paylaştıktan sonra Old Bailey'de terörizm suçundan hapse atıldı. Kearney daha önce de Telegram'da Faşist Fitness adlı bir online hareket başlatmış ve destekçilerini spor salonuna uygun vücutlarının fotoğraflarını Hitler'in kafasıyla üst üste bindirerek paylaşmaya teşvik etmişti.

The Times tarafından “Ayetullah” takma adıyla saklandığı ortaya çıkarılan İngiltere'nin en ırkçı YouTuber'ı James Owens, 2021 Avrupa Şampiyonası finallerinde üç siyahi İngiliz oyuncu penaltı kaçırdığında Telegram'da halkın sevincine katılmıştı. The Times tarafından yürütülen bir soruşturmanın ardından Old Bailey'de ırkçı nefret suçundan hapse atılan Tahra Ahmed, Hitler'in “Siyonistlerin kuklası” olduğunu bile iddia edecek kadar aşırı antisemitik propaganda yapan Özgürlük Festivali adlı bir Telegram kanalı kurdu.