20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.08.2024 10:23 | Son Güncelleme: 26.08.2024 11:11

NYT Durov'un gözaltına alınmasının etkisini yazdı: Telegram'da ifade özgürlüğü tartışmaları alevlendi

Fransa'da Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un gözaltına alınması ifade özgürlüğü tartışmalarını da alevlendirdi. New York Times, son dönemde hükümetlerin platformlara baskınını arttığını yazdı
Pavel Durov, San Fracisco'da bir konferansta 2 ARalık, 2014 (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)
Pavel Durov, San Fracisco'da bir konferansta 2 ARalık, 2014 (Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

Adam Satariano, Paul Mozur ve Aurelien Breeden / New York Times

Rus girişimci Pavel Durov tarafından 2013 yılında kurulan Telegram, dünyanın en büyük çevrimiçi iletişim araçlarından biri haline geldi ve Rusya, Ukrayna ve Hindistan gibi ülkelerde mesajlaşma, bağımsız haber alma ve görüş alışverişi için günlük yaşamın merkezinde yer alıyor. Şu anda 900 milyondan fazla kullanıcısı olan şirketin büyümesi kısmen ifade özgürlüğüne olan bağlılığından kaynaklanıyor. Telegram'ın insanların platformda söylediklerine ya da yaptıklarına yönelik az olan denetimi, otoriter hükümetler altında yaşayan insanların iletişim kurmasına ve örgütlenmesine yardımcı oldu. Ancak aynı zamanda uygulamayı dezenformasyon, aşırı sağcılık ve diğer zararlı içerikler için bir cennet haline getirdi.

Cumartesi günü Fransız medyasında Durov'un servis üzerinden yasadışı materyallerin yayılmasıyla ilgili suçlamalar nedeniyle Fransa'da gözaltına alındığına dair haberler çıktığında pek çok kişi şoke oldu. Devam eden bir soruşturmayı görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Fransız yargı yetkilisi, pazar akşamı Durov'un polis gözetiminde olduğunu doğruladı. Durov'un gözaltına alındığı haberi hafta sonu internette yayılırken, haber internette ifade özgürlüğü konusunda süregelen tartışmalarda bir parlama noktası haline geldi.

"Durov bir suç ortağı değil"

Geçen yıl hapishanede ölen Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni'nin eski üst düzey danışmanı Leonid Volkov, Telegram'da platformun suçlular için yararlı bir araç haline gelmesine rağmen Durov'un serbest bırakılması gerektiğini yazdı. Volkov, “Durov, Telegram kullanıcıları tarafından işlenen suçların 'suç ortağı' değil” dedi.

Hükümetler sosyal medyaya baskıyı artırdı

Tutuklama haberine verilen tepkiler, tüm dünyada internette ifade özgürlüğü, sansür ve çevrimiçi içeriğin hükümet tarafından denetlenmesine ilişkin endişelerin nasıl arttığını gösterdi. Başta Avrupa Birliği'ndekiler olmak üzere ulusal hükümetler dezenformasyon, çocuk güvenliği ve yasadışı materyallerin yayılması konularını ele almaları için şirketler üzerindeki baskılarını arttırdı.

Fransız haber kaynaklarına göre 39 yaşındaki Durov, Azerbaycan'dan özel bir uçakla Paris yakınlarındaki Le Bourget Havaalanı'na indikten sonra gözaltına alındı. Fransız yargı yetkilisi pazar akşamı yaptığı açıklamada gözaltı süresinin uzatıldığını söyledi. Fransız yasalarına göre, gözaltında geçirilen ilk 24 saat, suçlamaların ciddiyetine bağlı olarak 96 saate kadar uzatılabiliyor. Pazar günü Telegram'dan yapılan açıklamada şirket, “Telegram AB yasalarına uyuyor” dedi ve “Telegram CEO'su Pavel Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok” diye ekledi.

© 2024 The New York Times Company