29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.06.2023 20:33 | Son Güncelleme: 27.06.2023 20:51

Tim Cook gerçekleri gizledi mi? Apple yatırımcıları kaybettikleri 74 milyar doların peşinde

Apple'ın patronu Tim Cook'un Çin'de düşen satışları görmezden gelip yatırımcısıyla paylaşmadığı ve şirket hisselerinin bu nedenle eridiği iddiası mahkemeye taşındı. ABD'li bir yargıç, Cook'u verileri gizleyerek hissedarları dolandırmakla suçlayan toplu davayı düşürmeyi reddetti
Tim Cook gerçekleri gizledi mi? Apple yatırımcıları kaybettikleri 74 milyar doların peşinde

ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers'ın Pazartesi gecesi geç saatlerde verdiği karar, bir İngiliz emeklilik fonu tarafından yönetilen hissedarların Apple'ın piyasa değerinin 74 milyar dolarını silen bir günlük düşüşle ilgili dava açmalarının önünü açtı.

Dava, Cook'un 1 Kasım 2018'de analistlerle yaptığı bir görüşmede, Apple'ın Brezilya, Hindistan, Rusya ve Türkiye gibi para birimlerinin zayıfladığı pazarlarda satış baskısıyla karşı karşıya kalmasına rağmen "Çin'i bu kategoriye koymam" şeklindeki yorumundan kaynaklandı.

Ağzından çıkanla icraat birbirinden farklı

Apple birkaç gün sonra tedarikçilerine üretimi azaltmalarını söyledi ve 2 Ocak 2019'da beklenmedik bir şekilde üç aylık gelir tahminini 9 milyar dolara kadar düşürerek bu kararın gerekçesi olarak ABD-Çin ticaret gerilimlerini gösterdi.

Üretimi kısma kararı Apple hisselerini eritti

Düşürülen gelir tahmini Apple'ın iPhone'un 2007'deki lansmanından bu yana ilk gelir tahmini oldu ve Cupertino merkezli şirketin hisseleri ertesi gün yüzde 10 düştü.

'Cook gerçeği biliyordu ama sakladı'

Kalifornia'da bulunan Rogers, jüri üyelerinin Cook'un Apple'ın Çin'deki satış görünümünü tartıştığını, geçmiş performansını ya da kur değişikliklerinin etkisini tartışmadığını söyledi. Yargıç ayrıca Cook'un yorumundan önce Apple'ın Çin ekonomisinin yavaşladığını bildiğini ve talebin düşebileceğini gösteren verilere sahip olduğunu kaydetti.

Rogers, "Makul bir jüri, bu risklerin açıklanmamasının davacının zarar görmesine neden olduğunu tespit edebilir" diye yazdı.

Apple'ın hisse fiyatı Ocak 2019'dan bu yana yaklaşık beş katına çıkarak 3 trilyon dolara yakın bir piyasa değerine ulaştı.