16 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.09.2023 18:00 | Son Güncelleme: 21.09.2023 23:18

Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde 'Generative AI' öne çıkacak

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (TRAI) altıncısını hayata geçireceği Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, “Her Şey Bir Soruyla Başlar” teması ile 26-28 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Zirvede gözler Generative AI (Üretken Yapay Zeka) konusuna çevriliyor
Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde 'Generative AI' öne çıkacak

Türkiye’deki yapay zeka farkındalığını artırmak ve ekosistemi geliştirmek amacıyla 2017 yılında kurulan Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) bu yıl 6. kez Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’ni gerçekleştiriyor. Yapay zekanın öncü isimlerini altıncı yılında da bir araya getirecek olan Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, 26-28 Ekim 2023 tarihlerinde her büyük ilerlemenin temelinde yatan merakı ifade eden “Her Şey Bir Soruyla Başlar” teması ile gerçekleştiriliyor.

Zirvenin ilk günü fiziksel olarak İstanbul Levent’te Wyndham Grand Otel’de gerçekleştirilecek. Önde gelen yapay zeka konuşmacılarının sunumlarına ev sahipliği yapacak zirve, ilk gününde Türkiye Yapay Zeka Ekosistemi’nde yer alan girişimlerle yatırımcıları ve sektör profesyonellerini bir araya getirecek. İkinci gün ise akademisyenler, küresel ekosistemden konuşmacılarla yapay zeka alanındaki gelişmeler, farklı sektörlerden inovatif projeler, yurt dışından unicornların katılımı ile önemli deneyim aktarımları canlı olarak online etkinliklerle sağlanacak. Zirvenin final günündeyse TRAI Akademi ve farklı kurumların akademileriyle yapay zeka eğitim programlarına odaklanılarak katılımcılara bilgi ve becerilerini genişletme imkanı sunulacak. 

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi Direktörü Can Sinemli bu yılki zirveye Generative AI (Üretken Yapay Zeka) konusunun damga vuracağını belirterek şunları söyledi: 

“Bu yıl yapay zeka alanındaki gelişmeler, özellikle ChatGPT’nin 2022 Kasım ayında kullanıma açılmasıyla birlikte şüphesiz ki iş dünyasında en çok konuşulan konu haline geldi. Etkisini yaşamın her alanında görüyoruz. Bu etkinin yapıcı ve geliştirici olması için popülerliğin ötesinde bilinçli kullanımı konusunda kurumların ve bireylerin farkındalığının artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermek gerekiyor. Bu yıl altıncısını gerçekleştireceğimiz Türkiye Yapay Zeka Zirvesi’nde Üretken Yapay Zeka alanındaki son gelişmeleri ve tartışmaları ekosistemin önemli paydaşlarıyla birlikte gündeme getireceğiz. Zirvenin ilk günü fiziksel, diğer iki gün online olarak gerçekleştirilecek. İlk günün fiziksel olarak gerçekleşiyor olmasının ayrı bir önemi var. Bu sayede startuplar şirketler ve yatırımcılarla bir araya getirilecek; özel bir salonda bire bir toplantılar planlanabilecek. Etkinliğe Türkiye’nin en büyük firmalarında teknoloji yönetimlerinin konuk ve konuşmacı olarak katılımı gerçekleşecek. Büyük firmaların yanı sıra Türkiye’nin yapay zeka alanında önde gelen girişimleri de yine bu zirvede fiziksel alanda bulanabilecek. Girişimlere özel bir sahne ve stant alanı kurulacak. Zirve yapay zeka alanındaki girişimlerle ilgilenen çokça yatırımcıya da ev sahipliği yapacak” 

‘Güvenilir Yapay Zeka Damgası’ uygulaması

Üretken ve güvenilir yapay zeka uygulamalarının iş dünyasında stratejik büyümeye yönelik önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Can Sinemli, “Üretken yapay zeka alanında kamu, özel sektör ve girişimlerin yaptığı projeler ekosistemin gelişimini sağlıyor. Bu gelişim aynı zamanda toplumsal dönüşüm için de önemli rol oynuyor. Bu gelişimi yönetirken yapay zeka etiği konusu da büyük önem taşıyor. Yapay zekanın merkezinde insan olmalı, insan haklarına saygılı, şeffaf, sorumlu ve hesap verebilir olmalı. Ülkemizde yakın zamanda hayata geçirilecek olan ‘Güvenilir Yapay Zeka Damgası’ ile de Türkiye'nin değerlerinin küresel düzleme taşınmasına ve dünyadaki etik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanacağını düşünüyorum” dedi. 

Akademisyenler ve araştırmacıların yapay zeka temelli çözümleri geliştirme süreçlerini takip ettiklerini ve bu çözümlerin girişimcilerin aktif kullanımına açılması için TRAI olarak katkılarını sürdürdüklerini belirten Sinemli sözlerine şöyle devam etti: 

“Türkiye’de girişimlerin, tekil kullanıcıların, dezavantajlı grupların, kamu ve özel sektörün, sanayiden tarıma ve eğitime tüm alanlara üretken ve güvenilir yapay zekanın ulaşılabilirliğini artırmak için TRAI olarak güvenli bir gelişim ortamı yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle son dönemde Üretici Yapay Zeka Raporu üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nden de katkılar alıyoruz. Yapay zeka artık yaşamın her alanına, ‘kılcal damarlarına’ kadar girmiş durumda. Aynı elektrik ve internet gibi vazgeçilmez bir standart haline geliyor. O nedenle yapay zeka alanındaki gelişmeleri takip etmenin ötesinde gelişimin bir parçası olmak ve küresel rekabet ortamında ülkemizin üst seviyelere taşınması için kamu ve özel sektörle birlikte üretmeye, girişimleri desteklemeye, işbirliği içinde olmaya devam edeceğiz”