18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 21:39 | Son Güncelleme: 03.07.2024 21:42

Türkiye'de kapalı olan Threads bir yılda aylık 175 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

Meta'nın Twitter'ın karşısına çıkardığı sosyal medya platformu Threads bir yılı dolmadan 175 milyonu aşkın aboneye ulaşmayı başardı. Threads Nisan ayı sonu itibariyle Türkiye'de erişime kapalı durumda
Türkiye'de kapalı olan Threads bir yılda aylık 175 milyon aktif kullanıcıya ulaştı

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Threads'e her ay 175 milyon kişi aktif kullanıcının giriş yaptığını söyledi. Yavaş da olsa büyümeye devam eden ancak halen aşırı oranda öne çıkamayan platform, uzunca bir süredir Türkiye’de hizmet vermiyor.

Bir haftada 100 milyon abone kazandı

Instagram kullanıcılarının Threads profillerini kolayca oluşturabilmeleri sayesinde bir haftadan kısa bir sürede 100 milyon kullanıcıya ulaştı, ancak bazı ilk kullanıcılar daha sonra uygulamayı bıraktı.

Zuckerberg bir Threads gönderisinde "Ne yıldı ama" notu düştü. Nisan ayında Threads aylık aktif kullanıcı sayısını 150 milyon olarak açıklamıştı. Aylık ortalama kullanıcı sayısı, günlük aktif kullanıcı sayısı ve kullanıcı başına harcanan ortalama süre gibi temel ölçümleri açıklamayan Threads'in detaylı birçok verisi paylaşılmıyor.

Threads etkileşimi artırmakta zorlanıyor

Pazar araştırma firması Sensor Tower'a göre Threads, uluslararası genişleme ve yeni özellikler sayesinde kullanıcı sayısını artırsa da, platform etkileşimi artırmakta zorlandı.

Sensor Tower verilerine göre, geçen ay kullanıcılar Threads uygulamasında günde ortalama üç oturum ve yedi dakika kaydederken, bu rakamlar geçen yılın Temmuz ayına göre sırasıyla yaklaşık yüzde 79 ve yüzde 65 düşüş gösterdi.

Threads'te reklam bulunmuyor ve bu nedenle Meta için henüz bir gelir kapısına dönüşmüş değil. Platform kısa bir süre önce, ActivityPub protokolünü destekleyen ve kullanıcıları bu platformlar arasında etkileşime girebilen bir grup sosyal medya sitesi olan Fediverse'e katıldı.

eMarketer analisti Jasmine Enberg, Threads'in orijinal içerik eksikliğinin büyümesini engelleyebileceğini söyledi  ve "Meta, Threads'i bağımsız bir uygulama olarak tutmanın mı yoksa bu etkileşimi Instagram'a geri yönlendirmenin mi mantıklı olduğunu merak ediyor olmalı. İyi haber ise reklamverenlerin platforma olan ilgisinin yüksek olması" sözlerini kaydetti.

Türkiye'de erişime kapalı

Rekabet Kurulu Mart ayında Threads ve Instagram uygulamalarını bağlamak suretiyle hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada Meta Platforms, Inc. (Meta) hakkında geçici tedbir kararı vermişti.

Karara ilişkin Kurul açıklamasında, Meta'nın Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağının değerlendirildiği ifade edilerek, söz konusu firmanın pazarda uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğuna işaret edilmişti.

Firmanın sahip olduğu kullanıcı tabanının büyüklüğü ve çeşitliliğinin, reklam verenler bakımından Meta hizmetlerini cazip hale getirdiği belirtilen açıklamada, bu durumun Meta'ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkan sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı, bu çerçevede Meta'nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu vurgulanmıştı.

Açıklamada, Meta'nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetlerle bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu belirtilerek, bu durumun, Meta'nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü artırdığı kaydedilmişti.

Meta ise karar sonrası yaptığı açıklamada, "Bu geçici tedbir kararına katılmamakla birlikte Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm hukuki şartlarına uyduğumuza inanıyoruz ve bu karara itiraz edeceğiz. Rekabet Kurumunun geçici tedbir kararı, bize Türkiye'de Threads'i geçici olarak durdurmak dışında hiçbir seçenek bırakmıyor. Rekabet Kurumu ile yapıcı bir şekilde iletişim kurmaya devam edeceğiz ve Threads'i Türkiye’deki insanlara mümkün olan en kısa sürede tekrar sunmayı umuyoruz" ifadeleri kullanmıştı.