04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.02.2023 18:09 | Son Güncelleme: 02.02.2023 18:44

Twitter 9 Şubat'tan itibaren arayüzüne bedava erişimi kapatacağını açıkladı

Sosyal medya devi Twitter, API'ına erişimi ücretli yapacağını açıkladı. Birçok kişi tarafından eleştirilen bu karar, Twitter'in birçok eklentisini ve botlarını tarihe karıştırabilir. Ücretin miktarı ise henüz açıklanmadı
Twitter 9 Şubat'tan itibaren arayüzüne bedava erişimi kapatacağını açıkladı

Twitter, para sıkıntısı çeken sosyal medya sitesine gelir getirme çabalarının sonuncusu olarak üçüncü taraf geliştiricilerin uygulama programlama arayüzüne ücretsiz erişimini kapatacak. Platform, 9 Şubat'ta verilerine erişim için ücret almaya başlayacak, şirketin belirleyeceği fiyat ise henüz belli değil. Forbes’un haberine göre geçimini sağlamak için yazılım yazan pek çok kişi kararı eleştirdi.

Uygulama Programlama Arayüzü anlamına gelen API, yazılım geliştiricilerin herhangi bir programın üzerine eğlenceli botlar ve uygulamalar inşa etmek için gereken verilere erişmelerini sağlayan bir araç.

Şirket gece saatlerinde geliştirici hesabında attığı tweet’te birçok kişi tarafından eleştirilen kararını açıkladı. Paylaşımda 9 Şubat'tan itibaren hem v2 hem de v1.1 Twitter API'sine ücretsiz erişimin artık desteklenmeyeceği, bunun yerine henüz belirlenmemiş bir ücret karşılığında erişime açık olacağı paylaşıldı.

Birçok sevilen eklenti kaybolacak

‘Bana Bu Tweeti Hatırlat’ gibi birçok kullanıcısı olan program Twitter’ın API’sını kullanıyor, şimdiyse geliştiricileri ücreti ödemezse program platformdan sonsuza kadar kaybolabilir. Bu kararla birlikte Twitter'ı zaman geçirmek için keyifli bir yer haline getiren saçma ve eğlenceli projeler de kaybolacak. Örneğin, her saat başı farklı bir tilkinin fotoğrafını paylaşan ücretsiz bot Foxes Every Hour, Twitter'ın değişiklikleri gerçekleştiğinde çalışmayı durduracağını söyledi. Bir başka yazılım geliştiricisi de Twitter'ın 9 Şubat'ta erişim için ücret almaya başlamasıyla birlikte artık Twitter için proje geliştirmeyeceğini tweetledi.