19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 31.01.2023 14:27 | Son Güncelleme: 31.01.2023 15:11

Elon Musk'tan yeni gelirler elde etmek için adım: Everything app

Twitter CEO'su Elon Musk sosyal medya şirketini satın aldığından beri uğraştığı maddi kayıplardan çıkmanın yeni yollarını arıyor. Yakın kaynaklara göre Musk, Twitter'ın ödeme ve yemek siparişi gibi konularda da kullanıldığı bir "her şey uygulaması" olması için hazırlıklara başladı
Elon Musk'tan yeni gelirler elde etmek için adım: Everything app

Elon Musk sosyal medya platformu Twitter'ı yeniden ayağa kaldırmak için yeni gelirler ararken, Twitter ABD genelinde yasal lisanslar için başvurmaya ve sosyal medya platformunda farklı yolarla para kazanmak için gerekli yazılımları tasarlamaya başladı. Yakın kaynaklar, Twitter'da Musk'ın hızla yükselen yardımcısı Esther Crawford'un küçük bir ekiple platformda ödemeleri kolaylaştırmak için gereken altyapının haritasını çıkarmaya başladığını söyledi.

Platformun satın almalar konusunda geliştirilmesi Musk'ın yeni gelir kapıları açma planının kritik bir parçası. Twitter'ın yılda 5 milyar dolarlık reklam işi, Musk'ın ekim ayında platformu 44 milyar dolara satın almasından bu yana, pazarlamacıların yönetim ve içerik denetimi konusundaki endişelerini dile getirmesiyle çıkmaza girdi. Twitter CEO’su bu kaostan kendini kurtarma girişimi olarak her şey uygulamasını (everything app) ortaya çıkardı. Peki nedir bu her şey uygulaması?

Everything app 

Musk’ın planına göre herkesin kendi düşüncelerini paylaşmak için kullandığı Twitter’ı aynı zamanda yemek siparişi verme, para alıp gönderebilme gibi durumlarda da tercih edilebilir. Cep telefonunuzda bu işler için kullandığınız ayrı ayrı uygulamalardan ziyade Twitter üzerinden yapabilirsiniz. Uzay araç fırlatmak kadar olmasa da farklı bir yola girileceği kesin.

Musk 1999 yılında, ilk çevrimiçi bankalardan biri olan ve daha sonra ödeme devi PayPal'ın bir parçası haline gelen X.com'un kurucularından biriydi

Twitter ayrıca bir ödeme hizmeti başlatmadan önce gereken yasal kontrolleri de sürdürüyor. Twitter, kasım ayında ABD Hazinesi'ne bir ödeme işlemcisi olarak kaydoldu. Bu kişiler, Twitter'ın şimdi de hizmete başlamak için ihtiyaç duyacağı bazı eyalet lisansları için başvuruda bulunmaya başladığını söyledi. ABD lisansının bir yıl içinde tamamlanması umuduyla geri kalan başvuruların kısa süre içinde yapılacak Ardından şirketin uluslararası alanda düzenleyici onaylar almak için genişlemeye çalışacak.

Tüketici güvenini kazanması gerekecek

Twitter, Musk şirketi devralmadan önce geçen yıl Ağustos ayında Twitter Payments LLC adında bir yan kuruluş kurmuş olsa da Musk kısa süre önce Twitter'ın ürün yönetimi direktörü Crawford'u Twitter Payments'ın başına getirdi. Ancak Musk'ın vizyonunu gerçekleştirmek için yeni teknolojik zorlukların üstesinden gelmek ve tüketici güvenini kazanmak gerekecek. Bunun maliyetli olması da muhtemel. 

Kripto kullanılabilir

Musk'ın devralmasından önce Twitter, bahşiş yaratıcıları ve e-ticaretle ilgili bazı ödeme özelliklerini araştırıyordu. Yakın kaynaklara göre Musk'ın vizyonu bunun çok ötesinde. Kullanıcıların içerik oluşturucuları doğrudan ödüllendirmeleri, kullanıcıların doğrudan platform üzerinden ürün satın almaları ve kullanıcıların birbirlerine ödeme yapmaları bu vizyona dahil. İki kişi, Musk'ın sistemin her şeyden önce resmi olmasını istediğini, ancak kripto işlevselliğinin potansiyel olarak daha sonraki bir noktada eklenebileceği şekilde inşa edildiğini söyledi.

Örnek uygulama var 

Çin’de kullanılan WeChat uygulaması Musk'ın planladığı everything app'in bir örneği. Tek bir cep telefonu uygulamasıyla taksi çağırabiliyorsunuz, tatile giderken rezervasyon yapabiliyorsunuz ve bir yandan da başkalarıyla sohbet edebiliyorsunuz.