09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.04.2023 15:19 | Son Güncelleme: 02.04.2023 15:46

Twitter'da mavi tik tartışması: Kimler ödeme yapacak?

Twitter Blue'nun tüm dünyada kullanılma sunulmasının ardından, platform eskiden mavi tik almış hesapların, rozetlerini kaldırmaya başladı. Buna rağmen birçok ünlü isim mavi tikini korumak için para vermeyeceğini açıkladı. İşte ödeme yapmayacağını açıklayanlar ve ödemeden muaf olanlar
Twitter'da mavi tik tartışması: Kimler ödeme yapacak?

Twitter, sosyal medya platformunun aboneliğe dayalı sisteme geçmesiyle birlikte mavi doğrulama rozetlerini 1 Nisan itibariyle hesaplardan kaldırmaya başlayacağını açıkladı. Ancak bazı büyük reklamverenlerin hesaplarında rozetler kalacak. CEO Elon Musk'ın paylaşımına göre kuruluşlar, doğrulanmış hesap için başvuruda bulunabilecek ancak bu kuruluşların aylık bin dolarlık bir ücret ödemesi gerekecek. Bazı hesaplar da bir kuruluş tarafından bağlı kuruluş ya da bağlı hesap olarak gösterilebilecek. Twitter'ın açıklamasına göre bu liderlik, destek kolları, çalışanlar veya markalar gibi kendileriyle ilişkili herhangi bir hesap için geçerli olacak. 

Doğrulanmış bir kuruluşa bağlı her kullanıcı için bin dolarlık ücrete ek olarak 50 dolar ödenecek. Ayrıca bunlar Twitter'ın diğer renkli rozetlerinden birini alacak. New York Times tarafından elde edilen şirket belgelerine göre Twitter, platformun ilk 500 reklamvereninin ve en çok takip edilen 10 bin kuruluşun için rozetlerini kaldırmayacak. 

Personelinin doğrulanması için ödeme yapmayacağını açıklayan Beyaz Saray ve Başkan Joe Biden gibi abonelik ücreti ödemelerini gerektirmeden ulusal bir hükümeti ya da hükümet yetkililerini temsil eden hesaplara gri tik verilecek. Bir kuruluşa bağlı olmayan tüm kullanıcılar, daha uzun tweetler ve platformda yüzde 50 daha az reklam gibi diğer özellikleri de içeren Twitter Blue için ayda 8 dolar ya da yılda 84 dolar karşılığında bireysel abonelik satın almak zorunda kalacak.

Ödeme yapmayacağını duyuran ünlü isimler

Bazı sporcular, ünlüler ve haber kuruluşları, zaten olan mavi tiklerini devam ettirmek için ödeme yapmayacaklarını belirttiler. NBA yıldızı LeBron James ve NFL oyun kurucusu Patrick Mahomes, Twitter Blue'nun 8 dolarlık ücretini ödemekten kaçınacaklarını söyledi. 

Twitter Blue için ödeme yapmayacaklarını söyleyen diğer NFL oyuncuları arasında New Orleans Saints'in geniş alıcısı Michael Thomas ve Philadelphia Eagles'ın savunma oyuncusu Darius Slay de bulunuyor. Yazar Stephen King platformun kendisine ödeme yapması gerektiğini söyledi. Aktör William Shatner, Musk'ın bir abonelik hizmeti yaratma kararını sorguladı ve 15 yıldır platformda olduğunu belirterek "Hepsi önemsiz bir tutar için" dedi.

"Kimin umurunda"

Aktör Karl Urban sosyal medya için para harcamaya karşı olduğunu dile getirdi. Seinfeld oyuncusu Jason Alexander mavi tiki kaybettiğinde platformdan ayrılacağını söyledi. Eski haber sunucusu Dan Rather, Twitter Blue dışında pek çok şey için para ödemekten mutlu olacağını belirtti. Model Chrissy Teigen, Twitter'a "Onay işaretini şimdiden al, kimin umurunda" çağrısında bulundu. Şarkıcı-söz yazarı Jason Isbell de ödeme yapmayacağını belirtti.

"Artık güvenilirlik sağlamıyor"

Los Angeles Times, Buzzfeed, New York Times, Politico, Vox Media ve Washington Post da doğrulama için ödeme yapmayacaklarını açıkladı. Los Angeles Times'ın yönetici editörü Sara Yasin doğrulamanın "Artık otorite ya da güvenilirlik sağlamadığını" ekledi.