24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2023 10:33 | Son Güncelleme: 25.03.2023 17:07

Mavi tikinize veda edin: Twitter, 1 Nisan'da kaldırmaya başlayacak

Twitter Blue uygulamasının tüm dünyada yayına girmesinin ardından platform, 1 Nisan itibariyle eski mavi tikleri kaldırmaya başlayacak. Yurt dışında 11 dolar olan Blue ücreti Türkiye'de iOS kullanıcıları için 209 TL
Mavi tikinize veda edin: Twitter, 1 Nisan'da kaldırmaya başlayacak

Twitter, 1 Nisan'dan itibaren ödeme yapmayan kullanıcıların mavi tik işaretlerini kaldırmaya başlayacağını açıkladı. Bu eski onay işaretleri, Elon Musk'ın Ekim ayında platformu devralmasından önce sahibinin kimliğini kanıtladığı hesaplarda hala görünüyordu. Birkaç ay sonra yeni CEO, kullanıcılara İngiltere'de 11 Sterlin ve ABD'de 11 dolar aylık ödeme karşılığında aynı doğrulama işaretini veren bir abonelik hizmeti olan Twitter Blue'yu başlattı.  

Bu durumun platformda şakalarıyla tanınan Musk tarafından sahnelenen bir 1 Nisan şakası olup olmadığı belirsiz olsa da, duyuru dün gece resmi Twitter hesabı tarafından yapıldı. Açıklamada "1 Nisan'da eski doğrulanmış programımızı sonlandırmaya ve eski doğrulanmış onay işaretlerini kaldırmaya başlayacağız" denildi. Kullanıcılar güncellemeyle ilgili hayal kırıklıklarını ve platformda yeni bir değişikliğin daha yapılacak olmasından duydukları öfkeyi ifade etmekte gecikmedi. 

Twitter'ın web sitesi üzeirnden Blue fiyatı; aylık 150 TL, yıllık bin 569,99 TL. iOS uygulamasından alındığında, ise Twitter Blue ücreti aylık 209 TL, yıllık 2199 TL.

Gri ve altın renkli tik ve rozetlerden oluşan yeni sistem Aralık ayında başlatıldı ve yaygın bir kafa karışıklığına neden olsa da, eski onay işaretlerine sahip resmi kuruluşların bunu korumak için bir abonelik hizmeti için ödeme yapmasını gerektirmedi. Gerçekten de, önceki sistemde mavi tik işaretine sahip olan ve Twitter Blue'ya üye olmayan tüm hesaplarda, tik işaretine tıklandığında bir mesaj görüntüleniyor. Bu mesajda hesabın eski bir doğrulanmış hesap olduğu belirtiliyor. 

Görünüşe göre, abonelik hizmeti için ödeme yapmadan onay işaretine sahip olmak önümüzdeki aydan itibaren bir seçenek olmayacağından, bunlar aşamalı olarak kaldırılacak. Twitter Blue ile abonelere, normal hesap sahiplerine sunulmayan, tweet'leri gönderdikten sonra düzenleme olanağı da dahil olmak üzere bir dizi özellik sunuluyor. 

Bu özellik uzun zamandır pek çok kullanıcı tarafından talep ediliyordu ancak bir tweet'in geniş çapta paylaşıldıktan sonra değiştirilebilmesi nedeniyle dezenformasyonun yayılma potansiyelini artırdığını savunanlar da var. Twitter, Blue abonelerinin ayrıca daha az reklam göreceğini, tweetler'inin daha çok öne çıkacağını ve daha uzun, daha kaliteli videolar yayınlayıp görüntüleyebileceklerini söyledi.