25 Aralık 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 13:21 | Son Güncelleme: 15.10.2024 13:25

WSJ inceledi: Sohbet robotlarına kibar davranmalı mıyız?

Kimileri ChatGPT'ye köle gibi davranmaktan çekinmiyor. Ancak tıpkı insanlar gibi yapay zeka da kabalığa gelemiyor. WSJ'ye göre bazı incelemeler, taleplerin kibarca söylendiğinde sohbet robotlarının daha iyi sonuçlar verdiğini ortaya çıkardı
WSJ inceledi: Sohbet robotlarına kibar davranmalı mıyız?

California'lı çift Vikas Choudhary ve Ridhi Sahni bir konuda anlaşamıyor: ChatGPT'ye karşı ne kadar kibar olunmalı? Palo Alto merkezli bir yapay zeka girişiminin kurucusu olan Choudhary, kodundaki büyük bir hatayı gidermesine yardımcı olduğundan beri OpenAI'nin sohbet robotuna övgüler yağdırıyor. Öyle ki bir keresinde yapay zekalı chatbot'a “Sen bir rock yıldızısın” demişti. Choudhary, “Bunun için çok minnettarım ve aslında ona biraz teşekkür ediyorum. Özellikle de daha önce ona karşı kaba davrandığımı düşünüyorsam” dedi. Karısının ise umurunda bile değil. Bir teknoloji şirketinde çalışan Sahni "Mikrodalga kullanıyorsam, şöyle demiyorum: 'Sevgili LG, lütfen bunu ısıt' demem. Sadece bir düğmeye basıyorum ve günüme devam ediyorum" diyor. ChatGPT'yi arkadaşlarının bebekleri için sevimli tebrik kartları oluşturmak için kullanan Sahni "Bunu tamamen işlemsel olarak düşünüyorum” dedi.

Sohbet robotlarıyla konuşmak artık normal konuşmalar gibi olmaya başladığından, yapay zeka kullanıcıları garip bir etik ikilemle karşı karşıya kalıyor: Botlar kibar olmaya programlanmış, ancak biz de o şekilde karşılık vermek zorunda mıyız? Onlarla sert bir şekilde konuşmak yanlış mı? Tartışma sosyal medyaya da sıçradı. Pek çok kişi botlara karşı bile nazik olunması gerektiğini söylüyor. Diğerleri ise kodla konuşurken nazik sözcükleri boşa harcamanın verimsiz olduğunu düşünüyor. Reddit'te bir kullanıcının “Yapay zekanın gerçek olmadığını biliyorum ama onu selamlamaz ve teşekkür etmezsem kendimi çok kaba hissediyorum” diye yazması üzerine yüzlerce yorum yapıldı ve canlı bir tartışma başladı.

Görgü kurallarının katı olduğu Japonya'da yapılan bir çalışma, ChatGPT'ye nazik davranmanın işe yarayabileceği sonucuna vardı. Araştırmacılar, kaba yönlendirmelerin “daha fazla önyargıya, yanlış cevaplara veya cevapların reddedilmesine yol açabileceğini” tespit etti. Bu tezin İngilizce, Japonca ve Çince dillerinde geçerli olduğu görüldü. En iyi ürünlerine sohbet robotları ekleyen Microsoft, yapay zekanın insan tepkilerini taklit etmek için tasarlandığından kötü davranışlara iyi tepki vermeyebileceğini söylüyor. Microsoft'un Baş Bilim İnsanı Jaime Teevan, “Modelle kaba bir şekilde konuşursanız, onun da size karşı kaba davranmasını bekleyebilirsiniz” dedi.

Turnusol testi

Mühendisler, modellerin daha iyi yanıtlar üretmesini sağlamak için “derin bir nefes al” gibi ifadeler eklemenin yardımcı olduğunu söylüyor. Üretken yapay zekanın olumlu onaylara ve potansiyel ödüllere olan belirgin ihtiyacı nedeniyle bir “övgü eğilimi” olduğu şakasını yapıyorlar. Bir deneyde ChatGPT, bahşişle cezbedildiğinde daha uzun yanıtlar verdi. Sonuçlar, 200 dolar bahşiş teklif edildiğinde yanıtların %11, 20 dolar bahşiş için ise %6 daha uzun olduğunu gösterdi. Deney sırasında gerçek bahşiş ödenmedi.

San Mateo, California merkezli bir teknoloji girişiminde yönetici olan Alana O'Grady, “Ne kadar iyi bir insan olduğunuzun turnusol testi, bir garsona iyi davranıp davranmadığınızdır. Gelecekte, yapay zekalı arkadaşınıza karşı ne kadar nazik olduğunuz önemli olacak" dedi. O'Grady, ChatGPT'yi iş yerindeki belge yığınlarını özetlemekten Tahoe Gölü'ne yapılacak bir aile tatili için önerilere kadar bir dizi etkinlik için kullandı. Etkileşimleri “Lütfen” ile başlıyor ve “Harika iş” veya “Bu mükemmel!” ile bitiyor. O'Grady, “İnsanlar bir bilgisayarla nasıl konuştuğumu görseler deli olduğumu düşünürler” diyor. O'Grady şimdi çocuklarını Apple'ın sanal asistanı Siri'ye karşı kibar davranarak doğru görgü kuralları konusunda eğitiyor. 4 yaşındaki kızı kısa bir süre önce Siri'ye “Seni seviyorum” dedi.

'Sakinleşmeme yardımcı oluyor'

Bazı insanlar artık görgü kuralları konusunda yardım almak için yapay zekaya başvuruyor. Frankfurt merkezli yazılım geliştiricisi Laszlo Deak, işle ilgili hayal kırıklıklarını kibar bir dille ifade etmek için bir chatbot kullanıyor. ChatGPT'ye başka bir ekibe ürünlerinin kötü olduğunu yapıcı bir şekilde nasıl söyleyebileceğini sordu. ChatGPT, ürünün beklendiği kadar iyi çalışmadığını söylemek için daha nazik ifadeler kullanmasını önerdi. Deak, “O anda ve öfkeliyken, her şeyi yeniden ifade etmek ekstra çaba gerektiriyor. ChatGPT'nin yinelemesini okumak sakinleşmeme yardımcı oluyor" dedi.