27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 19:35 | Son Güncelleme: 10.06.2024 21:52

WWDC 2024: Apple dünyanın beklediği yapay zekasını ortaya çıkardı, OpenAI ile işbirliği duyuruldu

Teknoloji devi iOS 18 başta olmak üzere platformlarındaki işletim sistemlerinin yeni sürümlerini duyurdu. Beklendiği gibi Apple Intelligence ile birlikte teknoloji devi yapay zeka özellikleri ilk kez paylaştı ve OpenAI ile işbirliğine giderek ChatGPT'yi de ekosistemine dahil etti
WWDC 2024: Apple dünyanın beklediği yapay zekasını ortaya çıkardı, OpenAI ile işbirliği duyuruldu

Etkinlikteki duyuruları dakika dakika paylaşıyoruz:

21:47: Etkinlik sona erdi.

21:45: Apple Intelligence bu yaz İngilizce dilde denenebilecek ve bu sonbaharda iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya gelecek. 

21:44: Apple Intelligence, gerçek zamanlı telefon görüşmesi deşifresini kolaylaştıracak ve Apple, devreye girdiğinde diğer arayanın deşifre alındığına dair bilgilendirileceğini taahhüt ediyor. 

21:43: Apple, geliştiricilerin yapay zeka özelliklerini entegre etmelerini kolaylaştırıyor. Eğer bir geliştirici SiriKit kullanıyorsa, yeni Siri AI özelliklerinden yararlanmak için fazladan bir iş yapması gerekmiyor.

21:42: İsteğe bağlı hikayeler oluşturmak için ChatGPT'yi veya görüntüler oluşturmak için kardeşi Dall E'yi de kullanabilirsiniz. Burada sürpriz yok. ChatGPT entegrasyonu bu yıl içinde Apple'ın tüm yeni işletim sistemlerine gelecek.

21:41: Apple OpenAI'nin ChatGPT'sini piyasadaki gelişmiş üretken yapay zeka modellerinin en iyisi olarak nitelendirdi. Şirket, hizmetler ve uygulamalar arasında geçiş yapma ihtiyacını azaltmak için ChatGPT'ye erişimi kendi ürünlerine entegre ediyor.

21:40: ChatGPT sonuçları da Siri açılır penceresi içinde kalıyor ve başka bir yere gönderilmiyorsunuz.

21:38: Aylardır konuşulan OpenAI iş birliği duyuruldu. ChatGPT, üretken yapay zekanın pazar lideri olarak öne çıkıyor. Siri'ye bir şey sorabilirsiniz ve o da bu konuda ChatGPT'ye başvurmak isteyip istemediğinizi sorabilir. Onay çok önemli.

21:34: Aklınızda belirli bir fikir olduğunda, bunu oyun alanınıza eklemek için bir açıklama yazabilir ve bir stilin yanı sıra animasyon, eskiz veya illüstrasyon olup olmadığını seçebilirsiniz. Geri dönüp daha önce oluşturulmuş görüntüleri de görebileceksiniz. Ayrıca fotoğraflarınıza dayalı görüntüler oluşturabilir ve bir arkadaşınızın fotoğraflarından onun görünümünü yaratabilirsiniz.

21:33: Image Playground adında yeni bir sistem deneyimi de var ve saniyeler içinde eğlenceli görüntüler oluşturmanıza olanak tanıyor. Mesajlar gibi uygulamalarda yerleşik olarak bulunacak. Başlamak için temalar, kostümler ve yerler arasından seçim yapabileceksiniz. Birini seçtiğinizde, bunlar oyun alanınıza eklenecek. Saniyeler sonra, görselinizin nasıl görünebileceğinin bir önizlemesini alacaksınız.

21:32: Mesajlar uygulamasında özel emoji oluşturmanıza yardımcı olacak Genmoji geliyor. Bunlar cihaz üzerinde oluşturulacak ve klavyeden yapabileceksiniz.

21:31: Bu önceliklendirme Bildirimlere de geliyor. Öncelikli bildirimler daha üstte gösterilecek ve özetlenecek.

21:30: Gelen kutunuzda ayrıca yapay zeka tarafından oluşturulan özetlerle her mektubun daha iyi önizlemeleri gösterilecek. Ayrıca her e-postanın üst kısmında bir önizleme görecek, böylece göz gezdirmek ve kaydırmak için daha az zaman harcayacaksınız. Öncelikli e-postalar da daha iyi görünecek.

21:29: Apple Intelligence ve Siri etrafında gördüğümüz her şey, Microsoft'un Copilot entegrasyonundan veya Google'ın Gemini'sinden daha iyi görünüyor.

21:28: Önerilen yanıtlar da gelecek ve oluşturulan bir yanıt için dokunup parametreleri seçmenize olanak tanıyacak. Örneğin bir daveti yanıtlarken, gitmeyi planlayıp planlamadığınıza ilişkin sorulara yanıt vermek için dokunabilirsiniz ve Apple Intelligence sizin için doğru RSVP'yi hazırlar.

21:27: Bir metni şiir olarak yeniden yazabilirsiniz. Bir diğer özellik olan Proofread ise dil bilgisi ve noktalama işaretleri konusunda Apple size yardımcı oluyor ve önerilen düzenlemeleri tek tek kabul edebilir ya da hepsini birden kabul edebilirsiniz. 

21:26: Siri ayrıca sizinle ilgili bilgilere de sahip - Apple Intelligence ile gönderdiğiniz mesajlara ve dosyalara daha derinlemesine bakabiliyor. Bu, Microsoft'un Recall aracına çok benziyor, ancak daha özel ve kişisel hissettiren bir şekilde anlatılıyor.

21:25: Şimdi Siri'nin sistem genelindeki araçlarla nasıl çalıştığı hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. İlk olarak Mail. E-postaları yeniden yazabilir ve farklı sürümler önerilmesini sağlayabilir, ardından favorinizi seçebilirsiniz. Öneriler satır içinde gösteriliyor, böylece en iyi akan ve entegre olanı seçebiliyorsunuz. Ses tonunuza yardımcı olması için Yeniden Yazma özelliğini de kullanabilirsiniz. Daha samimi veya profesyonel görünmeyi deneyebilirsiniz.

21:21: Siri artık ekran farkındalığına da sahip. Bir arkadaşınız size adresini mesaj atarsa, Siri'den bunu kişi kartına eklemesini isteyebilirsiniz. Apple Intelligence ve Siri entegre bir şekilde çalışabilecek.

21:20: Siri 13 yıl önce piyasaya sürüldü, şimdi yapay zeka ile "ileriye doğru büyük bir adım" atıyor. Daha doğal, daha ilgili ve daha kişisel hale gelecek. Sistem deneyimine daha derinden entegre oluyor.

21:19: Apple, Siri'nin günlük 1,5 milyarı aşkın talep aldığını açıkladı. Siri ile daha doğal bir şekilde konuşulabilecek.

21:17: Apple ayrıca Private Cloud Compute'u duyurdu. Bu, iPhone'unuzun gizliliğini ve güvenliğini korurken daha gelişmiş işlemler için sunucu gücünden yararlanmasına olanak tanıyacak.

21:16: Apple Intelligence gerçekten de Apple'ın gelişen teknolojiye bakıp bunu biraz daha akıllıca yapmaya çalışmasının bir başka örneği gibi görünüyor. Şüphesiz Apple, Microsoft ve Google'ın üretken yapay zeka ürünlerini duyurduktan hemen sonra karşılaştıkları sorunları görerek Apple Intelligence'ı tasarladı.

21:14: Apple Intelligence bulut üzerinden değil cihaz üzerinden çalışacak. Bu da kişisel verilerinizin gizliliği korunarak bir kişiselleştirme anlamına geliyor. 

21:13: Apple Intelligence, uygulamalarınız genelinde harekete geçebiliyor. Sizin adınıza görevleri yerine getirmek için mevcut araçlardan yararlanabiliyor. Örneğin, "Bana annemin ve benim tüm fotoğraflarımı göster" diyebilir veya en son ne zaman dinlediğinize bağlı olarak belirli podcast'leri çalabilirsiniz.

21:11: Apple Intelligence sayesinde üç stilde görüntü oluşturabilirsiniz: Eskiz, İllüstrasyon ve Animasyon. Bu özellik Notlar, Serbest Biçim ve Sayfalar gibi sistem genelindeki uygulamalarda yerleşik olarak bulunacak.

21:10: Apple Intelligence'ın özelliklerine, ardından nasıl çalıştığına ve son olarak da günlük deneyimlerde nasıl çalışacağına daha yakından bakıyoruz. Apple Intelligence iPhone, iPad ve Mac ile çalışacak. Dil ve metinlerden başlayarak kişisel bağlamınızı anlayacak. Apple Intelligence'daki dil modelleri, örneğin bildirimlerinizi okumasını sağlayacak ve önemli olanlara öncelik vermesine ve dikkat dağıtıcı unsurları en aza indirmesine yardımcı olacak. Ayrıca sizin için metinleri yeniden yazmak, düzeltmek ve özetlemek üzere sistem genelinde yeni yazma araçları da olacak.

21:08: Apple Intelligence tanıtılıyor. Tim Cook yapay zeka hamlesini başlatırken ürünlerinin özündeki ilkeleri yansıttığından emin olmak istediklerini söyledi ve ekledi: "Güçlü, sezgisel ve derinlemesine entegre olmalı. En önemlisi de sizi anlaması gerekiyor"

21:06: Yeni işletim sistemlerinin geliştirici beta sürümleri bugün, herkese açık betalar önümüzdeki ay ve nihai sürümler bu sonbaharda kullanıma sunulacak.

21:05: Ana hatlarıyla yeni macOS:

21:04: Mac'lerde oyun oynamaya geldi sıra. Apple, iPhone ve iPad'lere ek olarak her modern uygulamanın son büyük bütçeli oyunları kapsayabileceğine dikkat çekiyor. macOS için yeni oyunlar sunulacak. Assassin's Creed: Shadows gibi oyunları Mac'lerde göreceğiz. Oyunların grafikleri oldukça iyi görünüyor.

21:00: Apple'ın YouTube üzerinden yayınladığı canlı yayını an itibariyle 820 bin kişi izliyor.

20:59: Sıra Apple'ın Safari web tarayıcısında. Çeviri, eklenti gibi özellikler Safari'ye entegre ediliyor. Yeni Safari, Chrome'a göre 4 saat daha fazla video oynatma süresi sunacak. Yani Apple'ın aktardığına göre güç tasarrufu noktasında Safari Chrome'a göre daha iyi.

20:58: Gelişmiş bir Parolalar uygulaması da geliyor. Doğrulama uyarılarının yanı sıra tüm şifrelerinizi de görebileceksiniz.

20:57: Görüntülü sohbetler için, bir aramaya giriş yapmadan önce kendinizi önizleyebilir ve dağınık odanızı gizlemek için çeşitli arka planlar arasından seçim yapabilirsiniz.

20:54: Yeni MacOS'in adı Sequoia oldu. Yeni güncellemede Macbook ekranlarından iPhone ekranlarına ulaşabilmek mümkün olacak. Bu özellik rakip markaların bir kısmının halihazırda kendi ekosistemlerinde uzun bir süredir kullandığı bir özellik. Ayrıca iPhone StandBy modunda olsa bile iPhone Mirroring özelliği ile Macbook üzerinden kullanılabiliyor.

20:52: iPadOS 18 ana hatlarıyla böyle:

20:51: Özellikler Apple'ın Notlar uygulaması içinde de kullanılabilecek. Daktiloyla yazılmış bir metni el yazısıyla yazılmış bir nota yapıştırabilir ve kendi stilinizde görünmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir şeyin silinmesi isteniyorsa yazıyı karalamak yeterli.

20:49: Apple Pencil ile hesap makinesi kullanılabilecek. 

20:47: Uzun yıllar sonra iPhone'larda bulunan Hesap Makinesi uygulaması iPadOS 18 ile iPad'lere geliyor. 

20:44: iPadOS'in yeni sürümü tanıtılıyor. iPadOS da kişiselleştirme özellikleri alacak. Sidebar güncellenirken, böylece uygulamaların daha kolay bulunması mümkün olacak.

20:43: Apple Watch'lar için yeni widget'lar geliştirilirken bu yeni widget'lar arasında Çeviri özelliği de mevcut.

20:41: Sağlık için de yeni bir uygulama geliyor. watchOS 11, kalp atış hızı gibi şeyler de dahil olmak üzere en önemli sağlık ölçümlerinizi bir bakışta kontrol etmenizi sağlayan yeni bir Vitals uygulaması Apple Watch'lara dahil olacak.

20:40: Döngü takibi, hamileler için yeni ölçümler gösteriyor. Gebelik yaşı veya daha yüksek kalp atış hızı eşikleri gibi veriler ekrana gelecek.

20:36: Sırada WatchOS var. Apple Watch'larda Training Load özelliği aktif hale getiriliyor. Böylece yapılan sporu takip etmeyi kolaylaştıracak. Ayrıca Fitness uygulamasında özetler kısmı da daha kişiselleştirilmiş bir arayüzle görünüyor.

20:35: Şimdi sıra tvOS'ta. Apple TV'deki InSight özelliği ile oyuncu bilgilerini, çalan şarkıları vs. öğrenmek mümkün hale getirilmiş. Halihazırda Amazon PrimeTV'de mevcut olan bir özellik. Apple TV, çok geniş ekran filmler için 21:9 projektörleri destekleyecek. Foundation ve Peanuts gibi Apple TV içeriklerini içeren ekran koruyucular da geliyor.

20:34: Kişiselleştirilmiş uzamsal ses, oyunları da kapsayacak şekilde genişliyor ve yeni bir API, geliştiricilerin daha sürükleyici oyun deneyimleri sunmasına olanak tanıyor. Need for Speed Mobile, kişiselleştirilmiş uzamsal ses özelliğine sahip ilk oyunlardan biri olacak ve sonbaharda piyasaya çıkacak.

20:32: AirPods Pro serisine büyük bir güncelleme geliyor. Gürültülü ortamlarda daha iyi arama kalitesi için AirPods Pro'ya ses yalıtımı geliyor. Video demosuna göre, inşaatta yürüyen bir kişinin sesi çok net duyuluyor.

20:30: Bir başka dikkat çeken yenilik de Fotoğraflar uygulamasında aşağı kaydırdıkça oluşturulan koleksiyonları görebilecek ve bunları başlıklar altında bulabileceksiniz.

20:27: Fotoğraflar uygulamasına sıra geldi. Uygulamanın tasarımının yenilendiği görülüyor. Artık Fotoğraflar uygulaması içinde spesifik bir tarihe dönmek daha kolay.

20:25: Mail tarafındaki yenilikler anlatılıyor. Mail uygulamasında Primary kategorisi dışında Transactions, Updates ve Promotions kategorileri aktif edildi.

20:24: Sıra iMessage'a geldi. Tapbacks için emoji tepkisi özelliği aktif edildi. Yeni özellik sayesinde sonradan göndermek üzere planlı mesaj hazırlayabileceksiniz. Yazılara efekt eklemek de mümkün.

20:23: Uygulamaları saklamak da artık mümkün ve iOS 18 ile birlikte ekranda görünmesini engelleyebileceksiniz. Uygulamalarınıza erişebilmesi için istediğiniz bağlantıyı yetkilendirebileceksiniz.

20:22: iOS 18 yüklü iPhone'larda uygulamaları Face ID ile kilitlemek mümkün olacak. Yani istediğiniz herhangi bir uygulamayı kilitleyip Face ID ya da Touch ID ile açabileceksiniz.

20:21: iOS 18 ile birlikte Widget'ların boyunu otomatik olarak ayarlamak artık mümkün. Diğer bir deyişle istediğiniz boyutta widget'lar geliyor.

20:18: iOS 18 ile birlikte iPhone'unuzun ekranını daha kişisel bir hale getirebileceksiniz. Karanlık mod söz konusu olduğunda uygulama ikonlarında küçük tasarım değişiklikleri olacak. Ayrıca renk değişikliği sadece bununla sınırlı kalmıyor, oldukça kişisel bir kullanım imkanı sunulacak gibi duruyor. Bu özellikler uzun bir süredir Android cihazlarda mevcut.

20:16: iOS 18'e sıra geldi. iOS 18'in iPhone'unuzu kişiselleştirmek, bağlantıda kalmak ve özel anları yeniden yaşamak için daha fazla yol içeren büyük bir sürüm olduğu belirtildi. İlk sırada iPhone'unuzu daha fazla kişiselleştirmenin yeni yolları var.

20:15: VisionPro'da kayda değer büyük bir yenilik yok. Vision Pro, 28 Haziran'da Çin, Japonya ve Singapur'un yanı sıra 12 Temmuz'da Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya ve İngiltere'ye geliyor.

20:14: Geliştiriciler için sunulan API'lar tanıtılıyor. Kullanıcılar için Vision Pro'yu temelden dönüştürecek bir yazılımdan ziyade visionOS 2 geliştirici dostu bir sürüm olmuş.

20:12: VisionOS 2 ile beraber iki tane 4K monitör büyüklüğünde ekran yansıtması gerçekleştirilebilecek.

20:11: Bir başka dikkat çeken gelişme de SharePlay ile fotoğrafları paylaşmanın daha kolay hale getirilmesi.

20:10: VisionOS 2 güncellemesi ile birlikte Fotoğraflar uygulaması yenilendi. 2 boyutlu fotoğraflar tek bir tuş ile 3 boyutlu hale gelecek.

20:09: Apple'ın karma gerçeklik gözlüğü Vision Pro birkaç aydır satışta. Ancak henüz sınırlı ülkede erişimi var. Bu da cihaza olan talebin oldukça düşük bir seviyede kalmasına neden oldu. Apple'ın Vision Pro'yu güncellemesi ve satışı başka ülkelerde de aktif etmesi durumunda cihaza talep artabilir.

20:08: VisionOS için 2 binden fazla uygulama geliştirildi. Bu akşam ise VisionOS 2 ilk kez karşımıza çıkıyor.

20:07: Cook, bugün yapacakları duyurular arasında visionOS'den iOS'e birçok işletim sistemi olacağını söyledi.

20:06 Apple, Apple TV+ platformunun yeni içerikleriyle başladı.

20:05 Apple CEO'su Tim Cook konuşmaya başladı ve herkesi tekrar selamlıyor. Cook, açılışını güneş panellerinin yanında yapıyor. Cook ayrıca Apple TV+'ın 5. yılını kutladıklarını söyledi.