18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.06.2023 23:45 | Son Güncelleme: 01.06.2023 23:56

Xiaomi Redmi Note 12 ve Redmi Note 12 Pro incelemesi

Xiaomi yeni akıllı telefon modelleri Redmi Note 12 ve Redmi Note 12 Pro ile Türkiye'de kullanıcılarının karşısına çıktı. Peki bu yeni modeller hangi özellikleriyle öne çıkıyor?

Xiaomi, Redmi Note serisine iki yeni model kazandırdı. Redmi Note 12 ve Note 12 Pro tasarım ve bazı özelliklerine bakıldığında birbirine yakın dursa da aslında aralarında önemli farklar da içeriyor.

Önce tasarımıyla başlayalım. Her iki telefon da ince ve nispeten hafif sayılabilir. Avuca tam oturduklarından dolayı telefonları tek elle kullanırken rahatsız olmuyorsunuz, bu da haliyle ergonomiyi artıran bir özellik.

Her iki modelde de 3.5 mm kulaklık yuvasına yer verilmiş. Günümüzde telefonlarda artık daha az görmeye başladığımız bu geriye dönük destek sayesinde bu yuvaya uygun kulaklıklarınızı da telefonunuzda dönüştürücüye ihtiyaç duymaksızın kullanabiliyorsunuz.

Bir telefonun performansını belirleyen en önemli noktalardan biri ekranda kullanılan teknolojiler ve beraberinde kullanıcılara akıcılığı ne oranda sağladığı denilebilir. Redmi Note 12 ve Note 12 Pro, ekran noktasında benzer özelliklere sahipler. İkisi de 6,67 inç büyüklüğünde AMOLED nokta ekranıyla geliyor. Telefonun ekranının AMOLED olması renklerin daha canlı ve gerçeğe yakın olması anlamına geliyor. Film ya da dizi izlerken veya oyun oynarken bu farkı net bir şekilde görebiliyorsunuz.

Bir başka ortak özellik de 120 Hz yenileme hızının sunulması. Önceleri bu teknolojiyi ağırlıklı olarak amiral düzeyinde olan telefonlarda görürdük. Ancak Redmi Note 12 serisi ile 120 Hz yenileme hızı daha uygun fiyatlı telefonlarda da karşımıza çıkıyor. Ekran yenileme hızı ne kadar yüksekse ekran o kadar hızlı demektir. 120 Hz seviyesi bu açıdan önemli ve menüler arasında dolaşırken, uygulamaları kullanırken ve oyun oynarken daha iyi bir deneyim elde edilebiliyor.

4,500,000:1 kontrast oranı sunan yeni Redmi Note 12 serisi, ekranın sağladığı parlaklık seviyesi temelinde de birbirine yakınlar. En yüksek perlaklık seviyesi olarak 1100 ila 1200 nit seviyesini gören modeller özellikle dışarıda gün ışığı altında telefonunuzu kullanırken ekrandaki içerikleri daha rahat bir şekilde görebilmenizi sağlıyor. Tepe parlaklık seviyesi ne kadar düşükse ışıklı bir ortamda ekranı görmek de o oranda zorlaşıyor. Bu açıdan bu seviyeleri görmek önemli.

DCI-P3 geniş renk gamı ile birlikte 2400x1080 piksel çözünürlük sunan Redmi Note 12 serisi, aynı zamanda göz sağlığını koruyan bir yapıya da sahip. Ekrandan yayılan zararlı mavi ışığı azaltan bu yapı sayesinde göz yorgunluğunu azaltabilmek mümkün. Özellikle de gece yatmadan önce telefonu kullanırken okuma yapıyorsanız okuma modunu kullanabilirsiniz, böylece uyku kalitenizi de bozmamış olursunuz.

Gelelim işlemci tarafına. Bu noktada iki cihaz birbirinden ayrışıyor. Redmi Note 12’de 6 m sürecide üretilen Qualcomm’un Snapdragon 685 işlemcisi kullanılırken, Pro modelinde ise 8 çekirdekli Snapdragon 732G işlemcisi tercih edilmiş. Bulunduğu segmenti dikkate alacak olursak uygulama ve oyunları çalıştırmada her iki modelin de iyi bir performans gösterdiği söylenebilir. PUBG Mobile, Call of Duty Mobile dahil günümüzde yoğun olarak tercih edilen oyunları oynarken herhangi bir sıkıntı yaşamadım.

Dahili hafıza tarafında ise Redmi Note 12’de 128 GB’lık bir depolama alanı sunuluyor ve 6 GB RAM eşlik ediyor. Depolama alanının yeterli gelmeyeceği durumlar için de microSD kart desteği sağlanıyor ve toplam hafıza artırılabiliyor. Note 12 Pro’da ise 8 GB RAM’e 256 GB dahili hafıza eşlik ediyor.

Xiaomi’nin sağladığı dikkat çeken özelliklerden biri de Bellek Uzantısı adını taşıyor. Ayarlar’dan Bellek Uzantısı bölümüne girerek fiziksel RAM’e sanal RAM de ekleyebiliyoruz. Sanal RAM sayesinde ROM yani depolama alanından tahsis edilen bölüm kullanılıyor ve birçok uygulama aynı anda çalışırken telefonunuzun darboğaza girmesi önlenmiş oluyor.

İşlemci ve RAM’den bahsetmişken Xiaomi’nin Liquid Cool adını verdiği teknolojiyi de atlamayalım. Bu teknoloji telefonun aşırı ısınmasını engellemek ve soğutmayı sağlamak için kullanılıyor. Böylece hem termal verimliliği artıran ısı borusu hem de çok katmanlı grafit levhalarla birlikte performans ve sıcaklık kontrolü noktasında denge sağlanmış oluyor.

Kamera kurulumuna bakalım şimdi de. İki telefonun kamera tarafında da ayrıştığı görülüyor. Redmi Note 12, f/1,8 diyafram açıklığında olan 50 MP ana kamera ile geliyor ve bu ana kameraya 8 MP ultra geniş ve 2 MP makro kamera eşlik ediyor. Yapay zeka destekli olan bu ana kamerayla yaptığınız çekimler, yüksek çözünürlüklü olarak kaydedildiğinden fotoğraflardaki detaylar çok daha belirgin oluyor ve ayrıntılar kaybolmuyor. 120 derece açıdan çekim yapmak istediğinizde Ultra Geniş kamerayı kullanabilirken, mikro dünyaları daha görünür hale getirmek isterseniz makro çekim için makro kameradan da yararlanabilirsiniz. Ayrıca Redmi Note 12 1080p 30 fps video kaydı yapabiliyor. Ön yüzde de 13 MP’lik bir selfie kameramız mevcut.

Redmi Note 12 Pro ise 108 MP çözünürlüğünde görüntü alan daha gelişmiş bir kamera kullanıyor. Bu kameraya 8 MP ultra geniş ve 2 MP makro kamera eşlik ediyor. Yapay zeka destekli 108 MP çözünürlüğünde görüntü aldığınızda telefonun hem ışığı iyi aldığını görüyorsunuz hem de o ölçüde fotoğraflardaki gürültüyü azalttığını, detayları öne çıkardığını fark ediyorsunuz.

Redmi Note 12’den farklı olarak Pro modelde 4K 30 fps video kaydı desteği var ve ön yüzde de 16 MP selfie kamera tercih edilmiş.

Her iki telefon da 5000 mAh kapasiteli bataryaya sahip. Burada ayrıldıkları nokta ise hızlı şarj desteğinde kendini gösteriyor. Redmi Note 12, 33W hızlı şarj desteği sağlıyor ve yaklaşık 22-25 dakikalık bir sürede telefonun bataryasını 0’dan yüzde 50’ye şarj edebiliyorsunuz. Note 12 Pro ise 67W hızlı şarj desteği sunuyor. Bu da 15 dakikada telefonun bataryasını 0’dan yüzde 50’ye, yaklaşık 50 dakikada ise 0’dan yüzde 100’e doldurmamızı mümkün kılıyor.

Redmi Note 12 serisi Android işletim sistemi üzerine kurulu Xiaomi’nin geliştirdiği MIUI yazılımıyla geliyor. Android’i özelleştiren bu yazılım Xiaomi’nin kendi arayüzünü sunuyor ve kullanıcılar için daha kişiselleştirilebilir bir Android deneyimi noktasında öne çıkıyor.

Sonuç olarak Redmi Note 12 serisi bulundukları orta segmentte dikkat çeken özelliklere sahip ve akıllı telefon pazarını daha da hareketlendireceğe benziyor. İki model pek çok açıdan birbirine yakın dursa da işlemci, kamera ve hızlı şarj gibi önemli noktalarda ayrışıyor. Bu noktada tercih yaparken vereceğiniz fiyat farkını dikkate alarak ihtiyacınıza göre iki modelden birine yönelebilirsiniz.

İlandır