29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2024 22:08 | Son Güncelleme: 30.01.2024 22:23

Yapay zeka destekli kafa bandı ile rüyaları kontrol etmek artık mümkün

Yapay zeka pek çok alanda etkisini hissettiriyor, hatta artık rüyalarda bile. Bir girişim, rüyaların kontrol edilmesine yardımcı olacağını iddia ettiği 2 bin dolarlık yapay zeka destekli özel kafa bandıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı
Prophetic, rüyalarınızı kontrol etmenize yardımcı olacağını söylediği Halo adlı yapay zeka destekli bir kafa bandı geliştirdi.
Prophetic, rüyalarınızı kontrol etmenize yardımcı olacağını söylediği Halo adlı yapay zeka destekli bir kafa bandı geliştirdi.

Prophetic isimli bir yapay zeka odaklı girişim, bir hayali gerçekleştirdiği iddiasıyla yola çıktı ve geliştirdiği yapay zeka destekli kafa bandıyla rüyaların kontrol edilebileceğini duyurdu. Rüya görmeyi sağlayan cihaz kulağa bilimkurgu filmi geliyor olsa da rüya makinesinin laboratuvar dışında çalışıp çalışmadığı net değil.

Prophetic, 'berrak' rüyaları tetikleyebildiğini ve dengeleyebildiğini iddia ettiği giyilebilir bir kafa bandı Halo'yu denemek için sınırlı sayıda kullanıcıya deneyim imkanı sunuyor. Diğer bir deyişle ürün henüz test aşamasında.

Tahmini fiyatı 2 bin dolar olan Halo, Prophetic'in beyinden gelen veriler üzerinde eğitilmiş çok modlu yapay zeka modeli Morpheus-1 üzerinde çalışıyor. Girişim, modelin beynin prefrontal korteks bölümünü uyarmak için yazılı komutlar yerine ultrason hologramlarını kullanabileceğini iddia ediyor.

REM uykusunda aktif oluyor

Kullanıcı Halo'yu uyumak için takıyor. Kafa bandı, kullanıcının REM'e - rüya görmenin gerçekleştiği derin uyku aşaması - ulaştığını algıladığında şirketin rüya görmeyi tetiklemek için beyne sinyaller gönderebileceğini söylediği bir dizi talimatı etkinleştiriyor.

Prophetic CEO'su ve kurucu ortağı Eric Wollberg, Halo'nun nasıl çalıştığını anlattığı bir demoda "Siz kafa bandını takarken her şey otonom olarak gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Prophetic Halo'nun tahmini satış fiyatı 2 bin dolar.

 

Prophetic, Business Insider'ın cihazın insanlar üzerinde başarılı bir şekilde test edilip edilmediği veya kullanımıyla ilgili potansiyel güvenlik endişeleri olup olmadığı sorulduğunda herhangi bir yorum yapmadı.

Bazı araştırmalar, hedefli ultrason simülasyonunun çalışma belleğini geliştirebileceğini öne sürüyor.

4 saatte 400 kişi kayıt yaptırdı

Yine de insanlar kafa bandını test etmekle ilgileniyor gibi görünüyor. Wollberg, sosyal medya platformu X'te, beta programının başlatılmasından sadece dört saat sonra 400'den fazla kullanıcının kaydolduğunu yazdı.


Prophetic'in yapay zeka destekli rüya makinesi, berrak rüya görmeyi teşvik etmeyi amaçlayan en iddialı ticari cihazlardan biri. Bu yeni ürün; Neuroon Open uyku maskesi, Aurora Dreamband ve InstaDreamer bileklik gibi kullanıcıların rüyalarını kontrol etmelerine yardımcı olduğunu iddia eden giyilebilir uyku yardım cihazları serisine katılıyor, ancak bu ürünlerin çoğu henüz satın alınabilir görünmüyor.

İlk kez bir insana beyin çipi takıldı

Rüya gördüren cihazların dışında, beyne odaklanan teknolojilerin giderek popüler bir hale geldiği dikkat çekiyor. Son olarak Elon Musk, ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini belirterek, beyin çipi yerleştirilen hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurdu.

Silikon Vadisi yatırımcıları da Paradromics ve Synchron gibi sağlık sorunlarını çözmek için beyinleri bilgisayarlarla birleştirmek üzere tasarlanmış makineler üreten girişimlere milyon dolarlar yatırıyor gibi görünüyor.

Ancak Prophetic, misyonunun sadece tıbbi atılımlar gerçekleştirmekten daha varoluşsal olduğunu söylüyor.

Prophetic X'te yaptığı açıklamada, "Prophetic'in misyonu başından beri insanlığa bilinci keşfetme ve genişletme araçları sunmak olmuştur" dedi ve ekledi: "Morpheus-1 bu misyonda ileriye doğru bir adımdır, bizi talep üzerine ultrasonik olarak bilinçli deneyimler yaratmaya ve dünyayı sonsuza dek değiştirmeye yaklaştırmaktadır"