IBM, Intel, Sony Group, Dell gibi bilişim sektörünün ‘eski tüfekleri’ ile Meta, OpenAI, Microsoft, Google ve son zamanlarda Amazon'un hakimiyetine meydan okumak amacıyla bir "AI Alliance-Yapay Zeka İttifakı" ilan etti. IBM'de başkan yardımcısı ve şirketin araştırma laboratuvarı başkanı olan Darío Gil, ittifakı Fortune’a anlattı: ”Yapay zeka özellikle son bir yılda çok az sayıda kuruma odaklandı. Gerçek şu ki bu alan bundan çok çok daha büyük."
'Açık' yapay zeka
AI Alliance'ın oluşumu, geliştiriciler arasında yapay zekanın "açık" ve "kapalı" gelişimi hakkında uzun süredir devam eden bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı.
ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, ismine rağmen modellerini ya da devasa yapay zeka algoritmalarını kilit altında tutuyor. Geliştiriciler bunlara yalnızca Microsoft'un en büyük destekçisi olduğu OpenAI'den izin alarak erişebiliyor. Bir başka yapay zeka öncüsü Google ve kısa süre önce yapay zeka girişimi Anthropic'e yatırım yapan Amazon da modellerini açık kaynaklı hale getirmedi ya da araştırmacıların tamamen indirmesine izin vermedi. Tüm teknoloji devleri, teknolojilerini rekabet ve güvenlik gerekçeleri ile kilitlediklerini öne sürüyorlar.
Darío Gil, "Yapay zekanın geleceği kapalı mı olmalı? Ya da bu alanda açık kaynak, açık bilim ve açık inovasyon mu rol oynamalı? Yapay Zeka İttifakı ikinci kampta yer alıyor. 50'den fazla şirket, vakıf ve akademisyenden oluşan grup, yapay zeka algoritmalarının gücünü değerlendirmek için ortak çerçevelerin oluşturulması, yapay zeka araştırma fonlarına sermaye aktarımı ve açık kaynaklı modeller üzerinde işbirliği gibi bir dizi geniş hedef etrafında bir araya geldi” açıklaması yaptı.
Kurumsal devlere ek olarak, diğer katılımcılar arasında çip üreticileri AMD ve Cerebras, Hugging Face ve Stability AI gibi yapay zeka girişimleri ve Yale, Cornell ve Dartmouth gibi Ivy League üniversiteleri yer alıyor.
Örnek olarak Gil, IBM'in NASA ile birlikte yakın zamanda açık kaynaklı bir yapay zeka modeli üzerinde çalıştığını ve bu modelin ormansızlaşmayı izlemeye veya mahsul verimini tahmin etmeye yardımcı olacağını söyledi. Gil ayrıca IBM'in önümüzdeki beş yıl içinde YZ araştırma projelerini desteklemek için üniversitelere yaklaşık 100 milyon dolar taahhüt ettiğini ve bilgi işlem devinin YZ geliştirme için açık kaynaklı bir araç seti oluşturmak üzere Meta ile birlikte çalıştığını söyledi.
Gil, yönetişim konusunda ise ittifakın hala ayrıntılar üzerinde çalıştığını söyledi. Şu ana kadar odak noktası bir koalisyon oluşturmak ve kuruluşun hedeflerini belirlemek oldu. Sonraki adımlar arasında 50'den fazla katılımcı için "teknik çalışma gruplarının" oluşturulması ve harici bir kar amacı gütmeyen kuruluşa yol açabilecek bir yönetişim yapısının tasarlanması yer alıyor.