04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.04.2024 20:12 | Son Güncelleme: 21.04.2024 20:18

YouTube eski telefon modellerinde artık çalışmayabilir

YouTube, ilerleyen haftalarda yayınlamayı planladığı yeni güncelleme ile birlikte AV1 kod çözücüsüne geçiş yapacak. Yerel donanım desteğine sahip olmayan eski telefonlar ise bu durumdan olumsuz etkilenebilir
YouTube eski telefon modellerinde artık çalışmayabilir

Güncellemeler genellikle kullanıcı deneyimini geliştirirken bazen performans veya güvenilirlik sorunlarına da neden olabiliyor. Bu durum özellikle, eski telefon ve tabletlerde pek çok soruna yol açabiliyor. Şimdi sıra YouTube'da. Çünkü popüler video izleme platformu, yeni güncelleme ile bazı değişikliklere gidiyor.

AV1 kod çözücüsü kullanacak

Google, Android için YouTube'ın artık AV1 kod çözücüsü olarak bilinen "libdav1d"i kullanacağını duyurdu. Bu güncelleme, Android 12 ve daha yeni işletim sistemine sahip cihazları kapsayacak şekilde "Mart 2024 Google Play Sistem Güncellemesi" ile gelecek. Bu, videoların daha düşük bit hızlarında bile daha iyi görünmesini sağlayacak.

Ancak, her cihaz AV1 kod çözücüsü için yerel donanım desteğine sahip değil. Bu da, eski telefonlarda performans sorunları yaşanabileceği anlamana geliyor. Özellikle, AV1 donanım kod çözme özelliği olmayan cihazlar yazılım kod çözücüsünü kullanmak zorunda kalacak. Bu durumda, videoların akıcılığı ve pil kullanımı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.