03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.08.2023 21:53 | Son Güncelleme: 01.08.2023 22:05

YouTube videolarında yeni dönem: Videoları izlemeden yazılı özeti karşınıza gelecek

YouTube'ta bir videoyu izlemeden önce o videoda ne anlatıldığını özet olarak okuyabileceksiniz. YouTube'un geliştirdiği bu yeni özellik, videoyu hazırlayan kişilerin kendi açıklamaları dışında yapay zeka kullanarak videodaki konuşmaları metne dönüştürüyor ve bir özet metin ortaya çıkıyor
YouTube videolarında yeni dönem: Videoları izlemeden yazılı özeti karşınıza gelecek

İnternette göreceğiniz bir sonraki video özeti bir insan tarafından yazılmamış olabilir. YouTube, arama ve izleme sayfalarında görünen yapay zeka tarafından oluşturulmuş video özetlerini test ediyor. Metin, izlemeye değer olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için bir klip hakkında "hızlı bir genel bakış" sağlamayı amaçlıyor. Şirket, bunların içerik oluşturucuların kendi video açıklamalarının yerini almayacağını belirtiyor.

Test yalnızca "sınırlı sayıda" İngilizce videoda ve yalnızca bazı izleyiciler için görünür olacak. Bir YouTube sözcüsü Engadget'a yaptığı açıklamada, özet özelliğinin 'nasıl yapılır' videoları, alışveriş videoları ve vloglar için mobil cihazlarda görüneceğini söyledi. 

Google Bard'dan gücünü alıyor

YouTube'un yapay zeka tarafından üretilen video bölümlerini test etmeye başlamasından yaklaşık üç yıl sonra yapılan bu deney, Google'daki daha büyük bir üretici yapay zeka hamlesinin parçası. Teknoloji devi, geçtiğimiz haftalarda Bard sohbet robotunu tanıttı ve bu son teknolojiyi, her zaman kamu tüketimi için olmasa da, elektronik tablo şablonlarından tüm haber makalelerine kadar her şeyi üretmek için kullanıyor.

Ancak YouTube özet özelliği izleyiciler için oldukça mantıklı olabilir. YouTube'a göre her dakika 500 saatten fazla içerik platforma yükleniyor ve izleyicilerin bu hıza yetişmesi imkansız. Asıl soru ise şu: Yapay zeka özetlerinin yeterince doğru olup olmadığı.

Özellik henüz test aşamasında

Google, Bard gibi üretici sistemlerin yanlış bilgilendirmeye eğilimli olabileceği konusunda uyarıda bulundu ve YouTube deneyinin pratikte ne kadar iyi çalıştığı henüz belli değil.