03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.11.2023 21:58 | Son Güncelleme: 21.11.2023 22:22

Binance CEO'su istifa ediyor

Bir süredir Binance ve ABD Adalet Bakanlığı arasında devam eden görüşmelerin bir parçası olarak Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun istifa etmesi bekleniyor
Binance CEO'su istifa ediyor

Reuters'a konuşan iki kaynak, Binance CEO'su Changpeng Zhao'nun, dünyanın en büyük kripto borsasındaki yasadışı finans ihlallerine yönelik yıllar süren bir soruşturmayı çözen 4 milyar dolarlık bir anlaşmanın parçası olarak ABD yasalarını ihlal ettiğini kabul edeceğini söyledi.

Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre Salı günü Seattle'daki bir federal mahkemede Zhao, ABD'nin kara para aklamayı önleme gerekliliklerini ihlal etmekten suçlu bulunacak ve istifa edecek.  Kaynaklar, şirketin yasadışı finans ve kara para aklama yasalarını ihlal ettiği iddialarını çözecek olan anlaşmanın Adalet Bakanlığı, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) ve Hazine Bakanlığı'nı kapsadığını söyledi.

Kaynaklardan biri, şirketin Hazine'nin Mali Suçları Uygulama Ağı ofisine 3,4 milyar dolar ve Hazine'nin yaptırım birimine 968 milyon dolar ödeyeceğini söyledi. Binance'in eski yöneticilerinden Samuel Lim'in de anlaşmanın bir parçası olarak suçlanacağını söyleyen diğer kaynak, Binance'in de eksikliklerini gidermesi gerekeceğini sözlerine ekledi.

Taraflar sessiz

Zhao ve Binance avukatlarının yanı sıra bir şirket sözcüsü de yorum çağrılarına yanıt vermedi. Adalet Bakanlığı sözcüsü ve Hazine Bakanlığı da sessizliğini koruyor.

Reuters'in geçen yıl bildirdiğine göre, Binance en az 2018'den bu yana Adalet Bakanlığı'nın incelemesi altında ve ABD'de karşılaştığı bir dizi yasal sorundan sadece biri. Ajanstaki federal savcılar Aralık 2020'de şirketten kara para aklamayı önleme çabalarıyla ilgili iç kayıtları ve şirketi 2017'de kuran Zhao'nun dahil olduğu iletişimleri sağlamasını istedi.

CFTC Mart ayında, terörün finansmanını tespit etmek ve önlemek için etkili bir kara para aklama karşıtı program uygulamadığı iddiasıyla Binance'e karşı hukuk davası açtı. CFTC'nin iddiasına göre, Binance yetkilileri ve çalışanları platformun potansiyel olarak yasadışı faaliyetleri kolaylaştırdığını kabul etti.

Hamas bağlantısı

CFTC, Şubat 2019'da Binance'in eski Direktörü Lim'in Hamas'ın Binance'teki işlemleri hakkında bilgi aldığını yazdı.

Çin'de doğan ve 12 yaşında Kanada'ya taşınan bir milyarder olan Zhao, CFTC'nin iddialarını eksik ve yanlış buluyor, iddia edilen birçok konunun nitelendirilmesine katılmadıklarını belirtiyor.