07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2024 18:27 | Son Güncelleme: 05.03.2024 20:52

Bitcoin'den yeni rekor: 69 bin doları aştı

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarak 69 bin doların üzerine yükseldi. En son Kasım 2021’de 69 bin dolar seviyesini test eden Bitcoin, son 24 saatte yüzde 2,6'dan fazla değer kazandı
Bitcoin'den yeni rekor: 69 bin doları aştı

Niamh Rowe / New York Times

Bitcoin (BTC) fiyatı, kripto borsası Coinbase'de 69.000 $'ın üzerine çıkarak rekor kırdı. Bu seviyeye en son 10 Kasım 2021'de ulaşılmıştı. Rekorun ardından BTC fiyatlarında kar satışları nedeniyle bir gerileme yaşandı. Yeni ABD merkezli spot bitcoin ETF'leri tarafından devam eden büyük bir satın alma dalgası, şu anda tarihi bir yükselişin arkasındaki muhtemel katalizör olarak görülüyor. ETF'ler 11 Ocak'ta faaliyete geçtiğinde bitcoin fiyatı 45.000 dolar civarındaydı. Kısa süreli bir "haberleri sat" hareketinin ardından 39.000$ seviyesine kadar gerileyen bitcoin, Şubat ortasına kadar hızla 50.000$'ın üzerine çıktı. Birkaç hafta boyunca 51.000 $ seviyesinde dolandıktan sonra, fiyatlar ay sonuna doğru tekrar yukarı doğru yükseldi.

Nerede duracağını tahmin etmek zor

Bitcoin'i erken benimseyen ve Galaxy Digital CEO'su Mike Novogratz, "Nerede duracağımızı tahmin etmek zor" diye yazdı ve ekledi: "Bitcoin fiyat keşfi aşamasında. Belki de bir varlık olduğundan beri ilk kez ABD servetinin büyük bir kısmı artık kolay erişime sahip."

Üçüncü boğa koşusu

Piyasa gözlemcileri, şu anda 1 trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en büyük dijital varlığı olan bitcoin'in, dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın bir bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) listelemek için dosyalama sürecine başladığı 2023 yılının ortalarında bir boğa piyasasına adım attığını söylüyor.
Bu, bitcoin'in lehine olan makroekonomik faktörlerin yanı sıra piyasanın ETF aracılığıyla bitcoin'i kurumsal düzeyde bir varlık sınıfı olarak kabul etmesinden kaynaklanan bitcoin için üçüncü boğa koşusunu işaret edecek.

Rallinin sebebi

Nansen analistlerinden Aurelie Barthere CoinDesk'e gönderdiği bir notta, Fed faiz artışlarının yavaşlaması ve sona ermesinin de BTC'nin 2022'de dibe vurmasına ve Kasım 2023'ten sonraki ralliye katkıda bulunduğunu ve teknoloji hisselerinin de yapay zeka anlatıları nedeniyle yeni zirvelere ulaştığını öne sürdü. Barthere, Bitcoin'in ‘halving’ (Kripto madencilerin gelirlerinin yarı yarıya düşmesi) ihtimalinin kripto fiyatları için bir kuyruk rüzgarı olarak görüldüğünü ve tarihsel verilerin ‘halving’ döneminde üstün getiri sağladığını yazdı.

©️ 2024 The New York Times Company