01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.03.2023 04:30 | Son Güncelleme: 25.03.2023 23:20

3 yıl sonra yine bu kafese geri döndük

Dünya Sağlık Örgütü’nün eline ulaşan son genetik veriler, koronavirüsün Wuhan’daki vahşi hayvan pazarında eti ve kürkü için satılan rakun köpeklerinden insanlara bulaştığını gösteriyor
3 yıl sonra yine bu kafese geri döndük

ABD Enerji Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu FBI, ay başında salgının büyük olasılıkla Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden kaynaklandığını iddia etmişti. Ancak Çin’de Covid-19’un insanlardaki ilk vakalarının tespit edildiği pazar yerinden toplanan genetik materyaller, rakun köpeği DNA’sının koronavirüsle karıştığını ortaya koydu. Bu da virüsün hayvanlardan doğal yolla insanlara bulaştığına yönelik senaryoyu kuvvetlendiriyor. Yani bu durumda Covid 19, önce bir yarasada ortaya çıkıp sonra bir rakun köpeğine oradan da insanlara bulaşmış oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, Çin’in 2020’de toplandığı söylenen son verileri geç paylaştığını açıkladı. Oksijen takipçileri Mart 2022’de rakun köpeklerinin pandeminin kaynağı olabileceğine dair çarpıcı bir iddiayı bu sayfalarda okumuştu. İddianın kaynağı ise çok güvenilir bir isimdi.
Adı Edward Holmes... Lakabı virüs avcısı...

Avustralya’da Sidney Üniversitesi’nde görev yapan biyoloğun hayatı dünya genelinde değişik ve tehlikeli virüsleri araştırmakla geçti. 2014 yılının ekim ayında Holmes, Çin’e geldiğinde adreslerinden biri de bugün dünyada yarım milyar insanı enfekte eden koronavirüsün çıkış noktası olarak gösterilen Wuhan vahşi hayvan pazarıydı. New York Times’a konuşan biyoloğa göre gördüğü manzara dehşet vericiydi. Holmes gördüklerini “Pandemi başlatacak tüm koşullar adeta bir arada toplanmış, salgın çıkmayı bekliyordu” diye anlattı. En çok dikkatini çeken ise bir kafeste gözlerini kendisine dikip bakan rakun köpekleri oldu. Birkaç saat sonra kesilip satılacaklardı. Hemen gizlice telefonunu çıkarıp kafesin fotoğrafını çekti. Her dolaştığı tezgah dehşeti daha da artırıyordu. Yılanlar, vahşi kuşlar, porsuk, misk sıçanı, ne ararsanız vardı.

Virüs evrimi konusunda dünyaca ünlü bir uzman olan Prof. Holmes, virüslerin bir türden diğerine nasıl sıçradığını çok iyi biliyordu. 2002’deki SARS koronavirüs salgını Çin’de ilk kez yarasalarda ortaya çıkan bir virüsün bir başka vahşi hayvana bulaştıktan sonra insanlara geçmesi sonucu yaşanmıştı. 1 numaralı şüpheli ise rakun köpeği adı verilen az önce fotoğrafını çektiği hayvandı.