27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2022 21:19 | Son Güncelleme: 06.09.2022 22:11

ABD'den Covid-19 için önemli karar: Artık yılda bir kez hatırlatma dozu öneriliyor

ABD'de, Covid-19'a karşı mücadelede yeni bir karar alındı. Buna göre, ABD'lilere artık yılda yalnızca bir kez hatırlatma dozu olması tavsiye edilecek
ABD'den Covid-19 için önemli karar: Artık yılda bir kez hatırlatma dozu öneriliyor

ABD sağlık makamları, Covid-19 hatırlatma dozu aşılarına ilişkin yeni bir karar aldı. Bundan sonra ABD'lilere yılda bir kez hatırlatma dozu yapmaları tavsiye edilecek.

Böylece grip aşılarıyla benzer bir uygulamaya geçileceğini belirten yetkililer, yaşlıların ve bağışıklık sistemi zayıf olanların aşıya daha sık ihtiyaç duyabileceğini de ekliyor.

Yeni tavsiye kararı, tekrarlanan aşılamaların yol açtığı yorgunluk nedeniyle ABD'deki birçok kişinin takviye dozu almayı ihmal etmesi sonrasında alındı.

Daha sık hatırlatma dozu öneriliyordu

Beyaz Saray'ın Covid-19'dan sorumlu koordinatörü Ashish Jha da, "Yeni bir varyantın ortaya çıkmaması halinde, ABD'lilerin büyük bir çoğunluğu için yıllık tek bir hatırlatma dozunun tüm yıl boyunca yüksek derecede koruma sağlayacağı bir noktaya doğru ilerliyoruz" yorumunda bulundu.

Ancak bu karar, eski uygulamalardan farklılık gösteriyor. Çünkü sağlık yetkilileri bugüne kadar, virüsün varyantlarındaki değişim ve insanların azalan bağışıklığı nedeniyle ekstra dozlar öneriyordu. Örneğin ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), daha yaşlı ve bağışıklığı zayıf kişilere Eylül 2021'de ilk hatırlatma dozunu olmalarını tavsiye ettikten altı ay sonra ikinci hatırlatma dozu almalarını önermişti.

Geçen hafta yayınlanan bir CDC araştırmasına göre, 50 yaş ve üzerindeki kişilerin üçte biri, ikinci hatırlatma dozunu aldı.

Kaynak: Wall Street Journal