17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2021 12:32 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Arjantin'de ayrıcalıklı aşı skandalına karşı halk sokağa indi

Başta başkent Buenos Aires olmak üzere Arjantin'in çeşitli şehirlerinde, hükümete yakın bazı kişilere ayrıcalıklı bir şekilde Covid-19 aşısı uygulanması sebebiyle hükümet karşıtı gösteriler yapılıyor
Arjantin'de ayrıcalıklı aşı skandalına karşı halk sokağa indi

Muhalefet partilerinin çağrısıyla Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te toplanan binlerce kişi, ayrıcalıklı aşı skandalını protesto etti. 19 Şubat'ta ortaya çıkan ve sağlık bakanının istifasına yol açan skandal sebebiyle düzenlenen gösterilerde, Devlet Başkanı Alberto Fernandez hükümetine karşı sloganlar atıldı ve devlet başkanlığı binasının demir parmaklıklarına siyah kurdeleler asıldı. Cordoba, Mar del Plata ve Mendoza gibi şehirlerde de düzenlenen eylemlerde bazı göstericiler arabalarıyla korna çalarak tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

Hükümete yakınlığıyla bilinen ünlü gazeteci Horacio Vertbisky'nin katıldığı bir radyo programında, arkadaşı olan eski Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia'nın aracılığıyla Covid-19 aşısı olduğunu duyurması büyük yankı uyandırmıştı. Daha sonra Sağlık Bakanı Garcia'nın istifasına yol açan süreçte, bazı siyasiler ve hükümete yakın isimlerin de aralarında yer aldığı 70 kişiye aşı yapıldığı ortaya çıktı.

1 milyon doz aşılama yapıldı

Arjantin'de 29 Aralık 2020'de başlayan, sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, öğretmenler ve risk grubuna giren yaşlıların öncelik verildiği aşılama sürecinde bugüne kadar yaklaşık 1 milyon doz Covid-19 aşısı uygulandı. 45 milyon nüfusa sahip Arjantin'de yaklaşık 52 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Covid-19, bugüne kadar 2 milyondan fazla kişide görüldü.