Koranavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, aşılamanın yüzde 70’lere ulaştığı tüm illerde vaka sayılarında ciddi gerileme yaşandığını söylüyor
İstanbul’da Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nin başhekimliğini yapan Prof. Dr. Nurettin Yiyit, “Delta varyantının etkisiyle günlük vaka sayısı kısa sürede 5 binlerden 20 binlere tırmandı, ama bu ‘aşıların etkisiz kaldığı’ anlamına gelmiyor. Aşılar etkili ancak maske mesafe kuralındaki disiplinin kaybolduğunu görüyoruz, işte bu tehlikeli” diyor.
Aşılama yavaş gidiyor
“Henüz yeterli aşılama düzeyine ulaşılamadı. Türkiye’de yaklaşık 45 milyon kişi tek doz aşı oldu, iki doz olanların sayısı ise yaklaşık 33 milyon. 80 milyonun 55 milyonunun aşılanması gerek. Buna rağmen aşılar etkisini net şekilde gösteriyor. Eğer aşı bulunmadan Delta varyantına yakalansaydık şu anda günlük vaka sayımız 100 bini aşmıştı. Vefat sayısını ise tahmin bile etmek istemiyorum.”
İstanbul’da artış durdu
“Aydın’da toplumun yüzde 83’ü aşılanmış durumda. Haftalık vaka sayısı 100 binde 38. Mardin’de aşılanma oranı yüzde 54, vaka sayısı yüz binde 466. Aradaki fark 12 kattan fazla. İstanbul’da 100 binde 181’deyiz ama İstanbul için güzel bir gelişme var, geçen hafta bu oran 100 binde 182’ydi. Bu bize artışın durduğunu gösteriyor. Tabii İstanbul’da aşılama oranının yüzde 73’e ulaşması bu sonucu doğurdu.”
Hakkari’de çarpıcı başarı
“En güzel örnek Hakkari. 19 Temmuz’da Hakkari’de aşılama oranı yüzde 60’tı. Yaklaşık 1 aydır burada çok yoğun aşılama çalışması yapıldı. Aşılama takvimi tamamlandıkça da vaka sayıları düşmeye başladı. 12 Ağustos’taki haftalık vaka sayısı 100 bin de 189.81’di. Aşılamada bugün yüzde 78’e ulaşıldı, haftalık vaka sayısı da 100 binde 98’e düştü.”
Aşısızların çoğu gençler
“Benzer durumu yoğun bakımda yatan hastalarda da görüyoruz. Benim şu an yoğun bakımda yatan 54 hastam var. Aralarında aşı takvimini tamamlamış tek hasta bile yok. Türkiye genelinde ise yoğun bakımdaki hastaların yüzde 60’ını aşısızlar yüzde 40’ı ise aşı takvimini tamamlamamış hastalar oluşturuyor. Aşı olmayanların çoğu genç… Yaşlılarda 2 doz Sinovac aşısı olanlar dikkat çekiyor. Burada üçüncü dozun ne kadar gerekli olduğunu görüyoruz. Biz hatırlatma dozunun Sinovac için ilk uygulamadan 6 ay sonra yapılması gerektiğini daha işin başında açıklamıştık. Şimdi o 6 aylık süre doldu, üçüncü dozun yapılması şart. Ancak özellikle 60 yaş üstü hastalarımız sanki aşı takvimleri tamamlanmış gibi hareket ediyorlar. Bu da Delta’ya yakalanmalarına neden oluyor. Biontech ise yaklaşık 8 ay koruyuculuğa sahip, orada da 2022’nin başında hatırlatma dozu gerekecek.”
4’üncü doz gerekli mi?
“4’üncü doz konusunda bir kafa karışıklığı var. Sinovac aşısı yaptıran bazı vatandaşlar başvuruda bulundular, ’Yurt dışında işimiz oluyor, ancak Sinovac bu ülkelerde kabul edilmiyor’ diyerek Biontech aşısı talebinde bulundular. Bunların bir kısmı da yurt dışında eğitim gören öğrencilerdi. İşte bu taleple gelenler mağdur olmasın diye iki doz Sinovac olmalarına rağmen iki doz Biontech olma hakkı da tanındı. Dördüncü doz denen uygulamanın altında yatan neden bu, sadece talep eden aşı oluyor.”