16 Mayıs 2025, Cuma
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 30.12.2022 04:30 | Son Güncelleme: 30.12.2022 04:31

Birden fazla kez Covid olmak uzun vadede risk

Hepimiz eski hayatımızı çok özledik. Omicron’la birlikte gribe benzer bir hal alan virüsün tehlikesi azalınca maskeleri atıp tüm önlemleri yok saydık. Ancak Harvard Üniversitesi uyarıyor: Birden fazla Covid kapmak hastalık hafif atlatılsa bile vücutta orta-uzun vadeli önemli tahribatlar oluyor
Birden fazla kez Covid olmak uzun vadede risk
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

Birçok kişi artık vaka sayılarını önemsemiyor ama dünya genelinde son dört haftada 14 milyona yakın yeni vaka, 40 bin civarında ölüm var. Geçen aya göre vaka sayılarında yüzde 36’lık artış kaydedildi. Ancak bu bilanço çoğumuzun çok umurunda değil. Buna karşılık saygın bilim dergisi Nature’da yayınlanan ‘2023’te Covid konusunda gönül rahatlığına yer yok’ başlıklı başyazı aksini söylüyor. Harvard Üniversitesi’nden Prof. Amy Barczak’a göre her ne kadar virüsü kapmak artık kısa vadede önemli sonuçlara yol açmasa da orta ve uzun vadede koronavirüs, organ tahribatından kalp ve kan hastalıklarına, diyabet ve obeziteden böbrek rahatsızlıklarına varan çok önemli sorunlara sebep olabiliyor. 2-3 veya daha fazla kez virüsü kapan kişilerde tüm bu problemlerin görülme riski her yeni enfeksiyonla daha da arttı. Risk, yaşla birlikte büyüyor.

Yazının tamamını görebilmek için lütfen abone olun. ABONE OL Aboneyseniz üye girişi yapınız.
Oksijen'e e-gazete aboneliği ile edineceğiniz avantajlar; Oksijen yazarlarının tüm yazılarına erişim Gazeteoksijen.com üzerinden 7/24 güncel haber erişimi Her gün e-posta kutunuza gelen Oksijen bülteni Gazete Oksijen, O2 ve özel yayın arşivine erişim

Hesap oluşturun

veya
Zaten üye misiniz? Üye girişi yapın