19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 05.01.2023 13:40 | Son Güncelleme: 05.01.2023 13:48

Çin'de sağlık sistemi çöktü: İlaçlar karaborsaya düştü

Çin'de sıkı karantina kurallarının kaldırılması sonrası hızla yayılan Covid-19 salgını, hastaları ilaç bulmak için karaborsaya yöneltiyor. Soğuk algınlığı ve ateş ilaçları için eczanelere akın eden hastalar boşalmış raflarla karşılaşıyor
Çin'de sağlık sistemi çöktü: İlaçlar karaborsaya düştü

Çin'den geçen ayın başında Covid-19 tedbirlerinin gevşetmesinin ardından vaka sayıları patladı. Virüsün nüfusu 25 milyonu aşan Şanghay'ın yüzde 70'ine yayıldığı sanılıyor. Cıciang eyaletindeki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, günlük vaka sayısının 1 milyona ulaştığını ve artışın devam ederek bu ay sonunda tepe noktasına ulaşmasını beklediklerini bildirdi.  Pekin, Guangcou ve Çongçing gibi büyükşehirlerde de durum çok farklı değil. Üstelik 22 Ocak'ta başlayacak Bahar Festivali'ne kadar rakamların daha da artmasından korkuluyor. Hal böyle olunca da sağlık sistemi çöktü. Hastanelere başvurular patladı, hastalar ilaçlara ulaşamaz hale geldi. Çok kişi, parasını ödedikleri ilacı alabileceklerine dair çok az garanti veren online satıcılara yönelmek zorunda kaldı.

Çin kamu güvenliği bakanlığı hafta başında "sahte ilaçların üretimi ve satışını içeren yasadışı ve suç teşkil eden faaliyetlerin" engellenmesi talimatı verdi. AFP'nin bu hafta ulaştığı bir satıcı, tek bir kutu için 18.000 yuan (2.610 dolar) talep ettiklerini söyledi. Bu, resmi fiyatın yaklaşık dokuz katı. İlacın güneydeki Shenzhen kentinden gönderileceğini iddia eden satıcı, alıcıların teslimat için "beklemek zorunda kalacaklarını" kaydetti. Satıcı hapları nasıl temin ettiğini söylemedi.

Ülkeden pek çok kişi yerli üretim ilaçlara şüpheyle bakıyor. AFP'ye konuşan 22 yaşındaki Qiu, Hong Kong merkezli Ghitai Pharmaceutical'ı temsil ettiğini iddia eden biriyle internet üzerinden iletişime geçtikten sonra, hiçbir zaman gelmeyen Covid ilaçlarına yzülerce dolar harcadığını söyledi. Qiu, "resmi" web sitesine yönlendirildikten sonra altı kutu Paxlovid için 12.000 yuan (1.740 dolar) ödedi. Ancak haplar hiç gelmedi ve temsilci irtibatı kesti.

Ghitai, web sitesinin Covid ilacı sağladığını iddia eden sahte bir versiyonundan haberdar olduğunu ve dolandırıcılık vakalarının polise bildirildiğini söyledi. Büyükbabası aralık ayında hastalanan 25 yaşındaki işletmeci Xiao, Paxlovid için 18.000 yuan talep edildiğinde "tamamen şaşkına dönmüş". O bunu ödeyemedi ve büyükbabası günler sonra hayatını kaybetti.

AB yönetimi Covid-19 vakalarının arttığı Çin'e aşı bağışlama dahil her türlü desteği vermeye hazır olduklarını duyurdu. Ancak bu çağrıya cevap alınmadı.

Çin'deki yetkililer Paxlovid'i bazı hastanelere ve toplum kliniklerine göndermeye başladıklarını duyurdu. Ancak ilaca ulaşmak oldukça zor. Eczaneler ve müşteriler, bazı ateş ilaçlarının hala mevcut olduğunu, ancak Pfizer'in Paxlovid'i gibi özel Covid ilaçlarının yetersiz olduğunu söylüyor. Ruhsatlı ilaçlara neredeyse ulaşılamazken, bazıları yasadışı yollardan ithal edilen alternatiflere yöneliyor.

Yurt dışından ithal edilen ilaçlar genellikle daha ucuza geliyor, ancak ithalatçılar denetimsiz ilaç getirdikleri için yasal işlemle karşı karşıya kalabiliyor. Paxlovid'in Hindistan varyantlarının daha ucuz olduğu biliniyor.