22 Kasım 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.08.2022 00:45 | Son Güncelleme: 08.08.2022 08:32

Covid-19 hızlı test kitlerinin güvenilirliği tartışılıyor: Yasal düzenleme çağrısı

Covid şüphesi olanların ya da temaslı olanların artık hastanelerde kolaylıkla test yaptıramaması hızlı test kitlerine ilgiyi artırdı. İstanbul Eczacılar Odası, internette satılan testlerin güvenli olmadığını söyleyerek bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini savunuyor
Covid-19 hızlı test kitlerinin güvenilirliği tartışılıyor: Yasal düzenleme çağrısı
Ayşe Çınar Ayşe Çınar

Ocak ayından itibaren Türkiye’de Covid-19’a yönelik PCR testleri yalnızca semptom gösteren kişilere yapılmaya başladı. Covid-19 şüphesi olanlar hastaneye gittiğinde eğer doktorlar gerekli görürse PCR testi yaptırıyor. Kendi test yaptırmak isteyenler için ise tek seçenek şu an özel hastaneler. Burada da test fiyatları 250 ila 400 lira civarında değişiyor. 

Test kitlerine ilgi arttı

PCR testine ulaşım zorlaşınca vatandaşlar da artık internette satılan test kitlerinden almaya başladı. İnternette şu an ortalama olarak 40 lira civarında satılan testlerin ise güvenilirliği bilinmiyor. Ayrıca bu testleri kullanan kişiler testinin pozitif çıkması durumunda bunu resmi rakamlarla paylaşmayabiliyor. Bu nedenle de gerçek vaka sayıları bilinmiyor.

Yasal düzenleme gerekli

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, testlerle ilgili yasal bir düzenlemenin gerektiğini ve testlerin eczanelerde satışının daha sağlıklı olacağını söyledi. Özcan, “Ocak ayında biz Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na bir dilekçe yazarak Covid-19 hızlı test kitleri için bir düzenleme yapılması için başvuruda bulunduk. Bize dilekçemizden sonra mevzuat kapsamında bir çalışma yapılacağına dair cevap gelmişti ancak henüz bir adım atılmadı” dedi.

Sonuç yanlış olabilir

Geçtiğimiz sonbaharda birçok firmanın internet üzerinden yüksek fiyatlara satış yaptığını söyleyen Özcan, yasal düzenleme olmamasının güvenilirliği olmayan testlerin satışına neden olduğunu aktardı. Test kitlerinin güvenilirliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Özcan, “Örneğin internetten bir test aldım ve negatif çıktı. Ben de bu teste güvenerek önlemlerimi almadım ve dışarı çıktım. Ancak bu testler belki gerçek olmayabilir. Ayrıca bu testlerin uygun koşullarda da saklanması gerekiyor. Bu yüzden eczanelerde satılması çok daha uygun olacaktır” diye konuştu.

Daha uygun fiyatlı

Birçok ülkede özellikle pandeminin ilk zamanlarında testlerin yoğun bir şekilde kullanıldığını da anlatan Özcan, İngiltere’de testlerin kişiye özel kodlarla eczanelerde sisteme girilerek verildiğini anlattı. Böylelikle sonuçların takibi de sağlanabiliyor. Düzenleme yapıldığı zaman fiyatlarla ilgili karışıklığın da sona ereceğini söyleyen Özcan, “Şu an fiyatlarla ilgili sadece tahmin de bulunabiliriz ancak eczanelerden satış olduğu zaman 50-100 lira bareminde olacağını düşünüyoruz. Özel hastanelerde daha profesyonel test uygulamaları kullanıldığı için hızlı test kitleri daha uygun fiyatlı olacaktır” dedi.