29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.02.2023 04:30 | Son Güncelleme: 24.02.2023 09:07

Covid kalbimizi nasıl etkiliyor?

ABD’de bu hafta açıklanan araştırmaya göre, virüs kalp dokusunda oksidatif stresi ve iltihabı artırıyor, kalpte ritim bozukluğuna yol açabiliyor
Covid kalbimizi nasıl etkiliyor?

Covid’in kalp üzerindeki etkileri uzun süredir biliniyor. Örneğin, son araştırmalar Covid’le enfekte olanların %55 daha yüksek kalp krizi, inme, kalp iltihabı ve kalp ritmi bozuklukları yaşadığını gösteriyor.
Covid’in bilinen kalp etkilerine rağmen, bilim insanları virüsün kalp dokusuna nasıl zarar verdiği konusunda net bir sonuca ulaşamamıştı.

Şimdi, ABD’de Columbia Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmada araştırmacılar, Covid’in iltihaba, oksidatif strese ve kalpteki kalsiyumu düzenleyen bir proteinde değişikliklere neden olarak kalbi hücresel düzeyde etkilediğini buldu.

Araştırma ekibi, Covid’li kişilerin kalp dokularını incelediğinde ilk olarak, hücrelerin zararlı maddeleri detoksifiye etme yeteneğini azaltan oksidatif stres ve kalp dokusunda iltihaplanma belirtilerinde artış gözlemledi. Ayrıca ekip, kalpteki kalsiyum iyonlarını düzenlemeye yardımcı olan bir protein olan RYR2’de olumsuz değişiklikler keşfetti.

Kalsiyum iyonu düzenlemesindeki bu bozulma, kalp kasının nasıl kasıldığıyla ilgili sorunlara neden olarak düzensiz kalp atışlarına, çarpıntılara veya kalp yetmezliğine neden olabiliyor.

Bilim insanları ayrıca, kalbin kan pompalama verimini düşüren kardiyomiyopati belirtileri de tespit etti.Uzmanlar, “Şu anda Covid olan veya son bir yıl içinde hastalığı geçirmiş kişiler kalp çarpıntısı, düzensiz kalp atışları ve bacaklarında, ayaklarında ve ayak bileklerinde şişme görürse, vakit kaybetmeden doktora gitmeli” diyor.