20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.02.2021 19:01 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Dijital Seyahat Kartı uygulaması yolda

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital Covid-19 Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını, İOS ve Android platformlarından indirilebileceğini duyurdu
Dijital Seyahat Kartı uygulaması yolda

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), dijital Covid-19 Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını duyurdu.

Yolcuların Covid-19 testi ve aşı uygulaması bilgilerinin yer alacağı dijital kartlar, iOS ve Android platformlardan ücretsiz olarak indirilebilecek.

IATA'nın havalimanları ve dış ilişkilerinden sorumlu bölge direktörü Vinoop Goel, "Önemli olan güven. Yolcular yaptırdıkları testin doğru olduğuna ve bunun onlara ülkeye girmelerini sağlayacağına güvenmeliler" dedi.

Goel ayrıca, hükümetlerin de testlerin güvenilir olduğuna ve gerekli koşulları karşıladığına emin olmaları gerektiğini belirtti.

'Bazı ülkeler kağıt sertifikada ısrar ediyor'

IATA, hazırladığı Seyahat Kartı'nın belirli bir yapıya uygun olarak tasarlandığını ve bazı ülkelerde uygulanmaya başlanan diğer dijital çözümlerle uyumlu olacağını söylüyor.

Aralık'ta seyahat kartını deneyen ilk havayolu şirketi Singapur Hava Yolları olurken, Etihad, Emirates, Qatar ve Yeni Zelanda Hava Yolları da dijital uygulamaları denemeye başladı.

IATA yetkilisi Goel, bazı hükümetlerin dijital çözümler yerine fiziki belgelerde ısrarcı olmasının da süreci yavaşlattığını ifade ediyor: "Örneğin Güney Kore kağıt sertifikaları tercih ediyor. Seul'u dijital sertifikaları kabul etmesi için ikna etmeye çalışıyoruz."

Yüzde 70'lik azalma

IATA'nın paylaştığı verilere göre, koronavirüs salgını nedeniyle 2020'de gerçekleşen talep, 2019'a oranla yaklaşık yüzde 70 azaldı. Aşılama programının sektördeki daralmayı hemen çözmesi beklenmese de yetkililer 2021 yılının toparlanma yılı olacağı düşünülüyor.