29 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.04.2022 04:30 | Son Güncelleme: 01.04.2022 12:12

Korona belki de bu kafesten çıktı

Covid’in kaynağı ile ilgili laboratuvar sızıntısı teorisi çürüdü. Baş şüpheli, Wuhan Vahşi Hayvan Pazarı’nda satılan bir tür rakun
Korona belki de bu kafesten çıktı

Adı Edward Holmes... Lakabı virüs avcısı...  Avustralya’da Sidney Üniversitesi’nde görev yapan biyolog, 2014’te  Wuhan Vahşi Hayvan Pazarı’ndaydı. Gördüğü manzara dehşet vericiydi. En çok dikkatini çeken ise bir kafeste satılmayı bekleyen rakun köpekleri oldu. Hemen telefonunu çıkarıp kafesin fotoğrafını çekti.

5 yıl sonra Avustralya’daki evinde internette gezerken Wuhan’dan çıktığı belirtilen bir koronavirüs salgınıyla ilgili haberleri okuduğunda çektiği fotoğraf aklına geldi, “Rakun köpeği.. Kahretsin gerçekten de oldu...”  diye mırıldandı. O günden beri virüsün kaynağı konusunda araştırma yapıyor. Önce yeni virüsün de yarasa kaynaklı olduğunu ispatladı. Birçok bilim insanı laboratuvar sızıntısı teorisini savunurken Holmes dünyada buna karşı çıkan en önemli isimlerden biri oldu. Ve şimdi de ABD’deki uzmanlarla kaleme aldığı son makalede 2014’te çektiği fotoğrafta yer alan rakun köpeklerinin yarasalardan bulaşan koronavirüsü insanlara taşıyan ara tür olduğunu savunuyor. Tabii bunların hem bir bedeli hem de ödülü oldu. Virüsler konusunda 600’den fazla makalesi olan ve 2 binden fazla virüsün keşfinde başrol oynayan Holmes, Avustralya’nın en üstün bilim ödülüne layık görülürken araştırmaları Çin’i rahatsız etti. Siber saldırılar ve ölüm tehditleriyle karşı karşıya kaldı.


Covid nedeniyle milyonlar şeker hastası olabilir

Covid’i atlatan kişilerde şeker hastalığı riskinin yükseldiğine ilişkin araştırmalara bir yenisi eklendi. Washington Üniversitesi’nin çalışmasında Covid geçiren 181 bin kişi 1 yıl boyunca izlendi. Lancet dergisinde yayınlanan makalede Covid geçirenlerde diyabet riskinde yaklaşık yüzde 40 artış tespit edildiği belirtildi. Bu oran, dünyada şeker hastalarının sayısında yüzde 1 artışa sebep olabilecek kadar büyük. 

Bir ay sonra kan şekerinize baktırın

Araştırma sonuçlarına göre geçirilen hastalığın şiddetine göre risk de artıyor. Uzmanlara göre şeker, virüsün insülin üreten hücrelere saldırması veya artmış bağışıklık yanıtının zararlı etkisi nedeniyle oluşuyor. Uzmanlar özellikle hastalığı ağır geçiren kişilerin mutlaka iyileştikten 1 ay sonra kan şekerlerine baktırmalarını öneriyor. 

Türkiye’de ‘gizli Omicron’ oranı %48

Dünya Sağlık Örgütü, Mart’ın son haftası itibarıyla dünyada hakim varyantın yüzde 86 ile Omicron’un alt varyantı BA.2 olduğunu duyurdu. Türkiye’de de Omicron’dan yüzde 30 daha bulaşıcı olan ve ‘Gizli Omicron’ olarak nitelendirilen BA.2 yükselişte. Binden fazla pozitif vaka üzerinde Şubat’ın son haftası ile Mart’ın ilk haftası arasında yapılan sekanslamada BA.2 oranı yüzde 48 olarak tespit edildi. Geri kalan yüzde 52’lik kesim Omicron vakalarından oluşuyor. Delta başta olmak üzere tüm diğer virüs formları Türkiye’de ortadan kalktı.