29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 12.05.2022 09:26 | Son Güncelleme: 12.05.2022 10:04

Kuzey Kore iki yıl sonra ilk Covid-19 vakalarını açıkladı

Salgının başlangıcından bu yana, hiç Covid-19 vakası görülmediğini iddia eden Kuzey Kore, ülkede Omicron varyantına rastlandığını açıkladı. Ülkede ulusal acil durum ilan eden lider Kim Jong-un, salgını bitirme sözü verdi
Kuzey Kore iki yıl sonra ilk Covid-19 vakalarını açıkladı

İki buçuk yıldır dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını süresince hiç resmi olarak vaka bildirmeyen Kuzey Kore, ülkedeki ilk vakaları resmi olarak ilan etti. Ülkede, ulusal acil durum ilan edildi. 

Başkentte Omicron salgını

Devlet medyası başkent Pyongyang'da bir Omicron salgını olduğunu bildirdi ancak vaka sayısını belirtmedi. Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) lider Kim Jong-un’un ulusal acil durum ilan ederek salgını ortadan kaldırma sözü verdiğini söyledi.  Ancak bazı gözlemciler, virüsün ülkede uzun süredir var olduğuna inanıyor.

Sokağa çıkma yasağı

Kim, salgının yayılmasını önlemek amacıyla ülkedeki tüm il ve ilçelerde sokağa çıkma yasağı uygulanması çağrısı yaptı. Salgının üstesinden gelineceğini vurgulayan Kim, sağlık çalışanlarını iş yerlerinde ve evlerde dezenfeksiyon çabalarını hızlandırmaya ve salgına karşı tüm tıbbi ekipman ve malzemeleri kullanmaya çağırdı.

Covid-19 aşıları yok

Küresel Covid-19 aşı paylaşım programı Covax için uygun olmasına rağmen programa katılmayan Kuzey Kore’nin herhangi bir corona virüs aşısı ithal edip etmediği bilinmiyor. Ülkenin bir Covid-19 aşı programı idare etmeyi reddetmesi ve hatta uluslararası toplumlardan geçen yıl milyonlarca AstraZeneca ve Çin yapımı Sinovac aşısı tedarik etme tekliflerini de geri çevirmesi nedeniyle ülkenin 25 milyon nüfusunun savunmasız olduğu belirtiliyor. 

Sınırlarını kapatan ilk ülkelerden biriydi

Kuzey Kore’nin oldukça yoksul görülen sağlık sistemi hakkında da endişeler var. Kuzey Kore'nin şimdiye kadar virüse karşı yaptığı tek adım sınırlarını tamamen kapatmak oldu. Ocak 2020’de bunu uygulayan ilk ülkelerden biriydi. Ancak bu aynı zamanda temel malzemelerin ülkeye girmesini de engelledi. Bu durum hem gıda kıtlığına hem de ekonominin kötü gitmesine neden oldu. 

İlk vaka dört gün önce tespit edildi

Kuzey Kore haber kaynaklarına göre Omicron varyantına ait  ilk vaka dört gün önce başkentte tespit edildi. Seul merkezli site olan NK News'e göre, Pyongyang'ın bazı bölgelerindeki sakinler, son duyurudan önce en az iki gün boyunca karantinaya alındılar.

Güney Kore hükümeti, salgın haberlerine yanıt olarak Kuzey'e insani yardım teklifini yenilediğini söyledi. Pyongyang'dan henüz yanıt gelmedi. Kuzey Kore, pandeminin başlangıcında sınırlarını kapattığından beri tek bir Covid-19 vakası kaydetmediğini iddia etmişti.

(Kaynaklar: BBC, The Guardian, CNN)