19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 13.08.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:16

New Scientist: Tehlikenin farkında mısınız?

Saygın bilim dergisi New Scientist son sayısında Delta sonrası ortaya çıkabilecek yeni varyant tehlikesine dikkat çekti
New Scientist: Tehlikenin farkında mısınız?

New Scientist son sayısında dünya çapında aşılama oranının yüzde 15 olduğunu hatırlatarak uyardı: “Vaka sayıları yüksek seyretmesine rağmen normalleşen İngiltere gibi ülkeler, virüsün binlerce bedende yeniden evrim geçirerek yeni ve daha tehlikeli varyantlar şeklinde karşımıza çıkmasına izin veren tehlikeli bir strateji uyguluyorlar.”   Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Ravi Gupta, New Scientist’e “Delta’dan daha tehlikeli yeni varyantların ortaya çıkma ihtimali neredeyse yüzde 100” dedi:  “Pandeminin başlarında Covid-19’un yavaş evrimleşen bir virüs olduğu düşünülüyordu. Ancak bunun iyimser bir varsayım olduğu zamanla ortaya çıktı. Önce yüzde 50 daha bulaştırıcı olan Alfa (İngiliz) varyantı dünyayı kasıp kavurdu. Şimdi ise ondan yüzde 50 daha bulaştırıcı olan Delta (Hint) varyantı dominant hale geldi. Önceleri toplumsal bağışıklığa ulaşmak için ülkelerin nüfuslarının yüzde 70’ini aşılamasının yeterli olacağını söylüyorduk. Şimdilerde ise bu oran yüzde 90’a kadar çıkmış durumda, ki aşı karşıtlığı bu kadar yaygınken hiçbir ülkenin bu orana ulaşması mümkün görünmüyor. Daha da kötüsü, virüsün mutasyon için sonsuz seçeneği olduğu kanıtlandı. Hatta bu mutasyonlar yeni varyantların antikorlardan bile ‘kaçmasını’ sağlayabilir. Tek seçenek var; dünya çapında daha fazla aşı yapılması ve bağışıklık sistemlerinin kuvvetlendirilerek virüsün vücutta rastgele değişimlere uğrayıp daha tehlikeli hale gelme riskinin azaltmak...”


3’üncü dozu bırak Afrikaya bak!

Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye dahil olmak üzere üçüncü doz aşı uygulamaya başlayan ülkelere, “Eylül sonuna kadar ek doz aşılamayı durdurun. Asıl önemli olan aşıya ulaşmakta sıkıntı yaşayan ülkelerin bir an önce aşılanması” çağrısı yaptı. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, şimdiye dek dünya genelinde 4 milyar dozdan fazla aşı yapıldığını ancak bunun yüzde 80’inin zengin ülkelerde gerçekleştiğini söyledi. Afrika’daki yoksul ülkelerde aşılama oranı yüzde 1-1.5’larda seyrediyor. Son 4 haftada Afrika kıtasında ölümler yüzde 80 arttı. DSÖ buna karşılık bu yılın sonuna kadar dünya genelinde aşılananların oranını yüzde 40’a, 2022 sonuna kadar ise yüzde 70’e yükseltmeyi amaçlıyor.

Bu kez de Kolombiya varyantı mı?

Kolombiya’da ortaya çıkan yeni bir varyant ABD’nin Florida eyaletinde yayılmaya başladı. Şu an Florida’daki vakaların yüzde 10’unu oluşturan yeni varyant, Delta’nın ardından eyalette en çok görülen virüs haline geldi. B.1.621 varyantı olarak anılan bu yeni mutasyonlu virüse henüz bir isim verilmiş değil. Ona rağmen çok hızlı şekilde yayılması endişe yaratıyor. 

Covid’den kaçmak için ada almış!

117 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 6’ncı insanı olan Google kurucusu Larry Page’in pandemi döneminde hiç ortalarda görülmemesinin sırrı çözüldü. Page’in Fiji’de Tavarua adasında aylar geçirdikten sonra Mamanuca takımadalarından bir ufak ada satın alarak burada inzivaya çekildiği ortaya çıktı.