22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.05.2021 06:00 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Normale en hızlı dönüş İngiltere’de

Normale en hızlı dönüş İngiltere’de

Aşılamada dünyanın en başarılı 3 ülkesi arasında olan İngiltere, Mart ve Nisan’da iki aşamalı normalleşmeyi hayata geçirmiş, açık havada toplu halde bulunma ve dükkanların açılmasına izin verilmişti. 18 yaş üstü nüfusunun yüzde 70’i en az bir doz aşı olan ülkede bu hafta normalleşme sürecinin üçüncü aşamasına geçildi. Kafe, restoran ve barlar kapalı alanlarında da müşteri kabul etmeye başladı. Bu aynı zamanda bir test olacak. Çünkü uzmanlar bulaşın yüzde 90 oranında kapalı mekanlarda gerçekleştiğini söylüyor. 

Haftada iki kez test

İngiltere’de ayrıca evlerde toplanmalar ve sınırlı sayıdaki destinasyonlara tatil izni de çıktı. Başbakan Boris Johnson, “Dondurduğunuz hayatınıza yeniden başlayın ama dikkati de elden bırakmayın. Herkese haftada iki kez hızlı test yaptırma çağrısı yapıyorum” dedi. BBC’nin derlemesine göre 3’üncü aşama normalleşme ile elde edilen özgürlükler şöyle:
ABD’de yapılan bir araştırmaya göre salgın bizi daha yardımsever insanlar haline getirdi. ABD’lilerin yüzde 64’ü artık daha az bencil olduklarını düşünüyor.
1. Dış mekanlarda 30 kişiye kadar, iç mekanlarda ise en fazla altı kişinin buluşması mümkün olacak. Gecelik konaklamalar serbest olacak. 2. Kafe, restoran ve barların iç mekanlarına da müşteri kabul edilebilecek. 3. Sinema, müze, çocuk oyun alanları ve oteller kapılarını aylar sonra açacak. 4. Toplu spor aktiviteleri ve spor egzersizleri için iç mekanlar kullanılabilecek. Sauna ve buhar odaları müşteri kabul edebilecek. 5. Düğünler, resepsiyonlar ve diğer benzeri etkinlikler de 30 kişiyle sınırlı olmak üzere organize edilebilecek. 6. Şimdilik, tatil yapmak isteyen İngilizler’in dönüşte karantinaya girme zorunluluğu olmadan gidebilecekleri ülkelerin sayısı son derece sınırlı: İsrail, Portekiz, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Cebelitarık, İzlanda, Brunei ve Faroe Adaları.

“Her yerde bitmeden salgın bitti diyemeyiz”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bazı ülkelerdeki yüksek aşılama oranlarına rağmen salgında sona daha çok uzaktayız. Her yerde salgın bitmediği sürece salgın bitti diyemeyiz” dedi ve çağrı yaptı: “Bir avuç zengin ülkede artık düşük riskli gruplar aşılanıyor. Bazıları çocuk ve gençleri aşılamayı planlıyor. Ancak onları bunun yerine yoksul ülkelere aşı bağışlamaya çağırıyorum. Bu salgının ikinci yılının, ilkinden çok daha ölümcül olacağına inanıyoruz. Henüz bitmedi...”