22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.03.2021 10:27 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:14

Ömer Koç: “Aşı dağıtımında adalet sağlanmalı''

Koç Üniversitesi - TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen “Aşının Eşitsiz Dağılımının Ekonomik Maliyeti”nde konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, aşı dağıtımında adaletin sağlanması gerektiğini vurguladı
Ömer Koç: “Aşı dağıtımında adalet sağlanmalı''

Koç Üniversitesi - TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen “Aşının Eşitsiz Dağılımının Ekonomik Maliyeti” başlıklı konferans, bugün çevrimiçi olarak gerçekleşti. Etkinliğin açılış konuşmaları Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Dünya Ekonomik Forumu Sağlık ve Sağlık Hizmetlerinin Geleceği Platformu Başkanı Arnaud Bernaert ve Uluslararası Ticaret Örgütü Genel Sekreteri John Denton tarafından yapıldı. Dünyada eksik aşılanmanın yarattığı maliyetin aşı üretimi ve dağıtımı için gerekli olan kaynaktan çok daha fazla olduğuna dikkat çeken araştırma sonuçları, 25 Ocak tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından basına tanıtıldı. Uluslararası medyada geniş yankı uyandıran rapor, kritik çıktıları itibarıyla bütün ülkelere yetecek aşı dağılımının insani olduğu kadar ekonomik faydalarını da ortaya koydu.

Ömer Koç: “İşbirliği, pandeminin sonuçlarını daha az yıkıcı hale getirebilirdi''

Ömer M. Koç 17. yüzyıl şairi ve metafizik şiirinin kurucusu John Donne’ın ''Hiç bir insan ada değildir, bütün değildir tek başına; anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta“ dizeleriyle başladığı konuşmasında, ''Önemli bir konjonktürdeyiz, dünya bugün kritik kararlar vermek üzere. Aşıların tedariki ve dağıtımında adaletin sağlanması insani bir sorumluluktur. Daha fazla küresel diyalog, kararlılık, koordinasyon ve yük paylaşımına ihtiyacımız var” dedi.

120 milyon yeni yoksul

Pandeminin dünya çapında mevcut eşitsizlikleri göz önüne sermekle kalmayıp, onları daha da derinleştirdiğine vurgu yapan Ömer M. Koç, Dünya Bankası verilerine göre son 20 yılda küresel yoksulluğun ilk kez hem de önemli ölçüde arttığına, yaklaşık 120 milyon yeni yoksul olduğuna dikkat çekti. ''Araştırmalar pandemi sürecinde kadınların gerek evde, gerek işyerinde erkeklerden daha büyük sıkıntılarla baş etmek durumunda kaldığını gösteriyor. UNICEF raporlarına göre dünya çapında yarım milyar öğrenci en temel hakları olan eğitimden mahrum kaldı. Anlaşılıyor ki insanlık böylesine yıkıcı bir zorluğa karşı hazırlıklı değildi ama sonuçları daha hafif tutulabilirdi. Hükümetler izole hareket etmek yerine daha fazla işbirliği içinde davransalar daha başarılı olunabilirdi'' diye konuştu.

“ABD'deki yeni hükümetin tutumlarından memnunuz''

Virüs, sera gazları, iklim değişikliki gibi devasa ve çok boyutlu sorunların üstesinden ancak uluslararası işbirliği ile gelinebileceğini vurgulayan Koç, işbirliğinin geleceği hakkında, “Bugüne kadar yapılan hatalar bizi bezdirmesin. AB’nin yeşil mutabakatından, ABD’deki yeni hükümetin bu konulardaki pozitif tutumlarından memnunuz“ dedi. Koç, sağlanacak koordinasyonun sadece ticari menfaatlere değil, eşitsizlik ve adaletsizlik konularını da kapması gerektiğini belirterek, “Daha fazla diyaloga ve paylaşıma ihtiyacımız var. Ümit ediyorum ki pandemi, ülkeleri dünya çapında bir işbirliğine teşvik eder“ diyerek sözlerini tamamladı. Bu çalışmadan hareketle konferans kapsamında “Aşının Eşitsiz Dağılımının Ekonomik Maliyeti” başlıklı bir de panel düzenlendi. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Koç Üniversitesi – TÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Forumu (EAF) Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp’ın moderatör ve panelist olarak katıldığı oturumda, Koç Üniversitesi’nden Cem Çakmaklı, Sevcan Yeşiltaş, Muhammed A. Yıldırım, Maryland Üniversitesi’nden Şebnem Kalemli Özcan diğer panelistler olarak konu ile ilgili görüşlerini paylaştı.