28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 10.12.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:18

Omicron tünelin ucundaki ışık mı?

Yeni korona varyantı tüm dünyada panik yaratmıştı. O korku şimdi yerini umuda bıraktı. 57 ülkede görülen yeni virüs hızlı bulaşıyor ama ‘şimdilik’ öldürmüyor. Omicron salgını bitirmek için beklenen o mutasyon olabilir
Omicron tünelin ucundaki ışık mı?

Koronavirüs salgını bize çok şey öğretti. Virüslerin ne kadar hızlı değişime uğradığını da milyonlarca kişi Covid-19 sayesinde öğrendi. 2020’nin sonlarında Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı salgınla mücadelemize en büyük darbeyi vurdu. Toplumsal bağışıklık hedeflerini, normal hayatımıza geri dönme rüyalarımızı altüst etti. İşte o günden beri ‘mutasyon’ kelimesi bizim için güzel çağrışımlar yaptırmıyor. Şimdi bu kelimeyle ‘barışmamız’ için bir sebep olabilir. 50’den fazla mutasyonla Delta’dan bile daha hızlı bulaşma yeteneğine sahip olduğu için tüm dünyada salgının yeniden tırmanışa geçmesine sebep olacağı düşünülen Omicron, her geçen gün bilim dünyasına salgını bitirmek için yeni bir umut veriyor. Çünkü gelen haberler iyi.  Güney Afrika’da 3 haftalık süreçte yüzde 80’lere varan oranlarda baskın hale gelen ve Delta’yı silip süpüren bu varyant, ülkede vaka sayılarının 2 binli rakamlardan 8 binli rakamlara çıkmasına sebep oldu ama 3 haftalık süreçte Omicron’dan kimse ölmedi. G.Afrikalı uzmanlar, virüsü kapanların tamamının hastalığı hafif geçirdiğini, hastaneye kaldırılanların hiçbirinin durumunun ağır olmadığını duyurdu. G.Afrika’nın ardından virüsün görüldüğü diğer ülkelerde de benzer bir durum görüldü. 

JP Morgan: Bu iş bitiyor, hisseler ucuzken alın

İşte The Economist, Nature, The Atlantic, New York Times, Washington Post gibi saygın medya organlarının “umut veriyor” diyerek manşetlerine çıkardığı ve yatırım kuruluşu JP Morgan’ın “Omicron, daha hızlı yayılan ama daha az öldürücü olabilir. Salgının sonu gelmeye yakın, hazır yatırım araçları dip noktadayken alımlarınıza hız verin” çağrısına sebep olan uzman açıklamaları:

Uzmanlar ne diyor?

Prof. Anthony Fauci / ABD Bilim Kurulu Başkanı: Veriler gösteriyor ki Omicron daha önceki varyantlardan ve Delta’dan daha ölümcül değil, hatta hastalığı daha hafif geçirmeyi sağlıyor olabilir. Birkaç hafta içinde emin olacağız.   Samuel Scarpino / Rockefeller Vakfı Pandemi Önleme Enstitüsü: Omicron kapanlar hastalığı hafif geçiriyorsa bu iyi haber. Omicron Delta’dan daha bulaşıcıysa bu müthiş haber. Çünkü iki varyant da sahadayken daha hızlı yayılan baskın olacaktır. Bu da Delta’nın ortadan kalkmasını, hafif hasta eden Omicron ile salgının katlanılabilir hale gelmesini sağlar.  Almanya’nın yeni Sağlık Bakanı Prof. Karl Lauterbach: Omicron bize pandeminin sonunu getirmek için bir Noel hediyesi olabilir.  Prof. Zvika Granot / Hebrew University: Yüksek düzeyde bulaşıcı olan ancak agresif olmayan bu varyant tünelin ucundaki ışık. Virüs diğer koronavirüsler gibi yıllarca aramızda dolaşmaya devam edecek ama pandemi düzeyinde olmayacak. Bu pandemi harika bir aşımız olduğu için bitmeyecek. Ancak virüsün çok bulaşıcı ama öldürücü olmayan bir hale dönüşmesi ile sonlanabilir. Belki de bu sona yaklaştık.  Catherine Bennett / Epidemolog - Deakin University: Eldeki veriler virüsle birlikte mutlu bir hayat sürebilmemiz için umut veriyor. 28-30 günlük ölüm oranları da bize virüsün öldürücülüğü konusunda kesin bilgiyi verecek.